Poliţia Română susţine necesitatea proiectului de lege pentru întărirea autorităţii poliţistului, pornind de la cazul femeii care şi-ar fi agresat copilul şi care a fost reţinută vineri într-un complex comercial din Bucureşti.
Poliţia a dat publicităţii, duminică, un comunicat în legătură cu acest caz, amintind că vineri, în jurul orei 20.00, prin apel la 112, o personă a sesizat că ”o femeie vrea să-şi lovească copilul şi că la momentul în care a intervenit a avut acelaşi comportament violent şi faţă de ea”.
”A solicitat intervenţia poliţiei întrucât a considerat că se afla în pericol şi nu a intervenit nimeni”, precizează sursa citată.
În baza apelului la 112, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de ordine şi siguranţă publică format din doi agenţi.
La momentul în care au ajuns în zona indicată în apel, în interiorul unui complex comercial, au identificat femeia care făcea obiectul sesizării, aceasta fiind împreună cu copilul său minor şi doi adulţi, un bărbat şi o femeie.
După ce şi-au declinat calitatea, poliţişti i-au solicitat femeii să se legitimeze.
”În conformitate cu prevederile Legii nr. 218 din 2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, în art. 31 se prevede că în realizarea atribuţiilor ce-i revin, potrivit legii, poliţistul este învestit cu exerciţiul autorităţii publice şi are mai multe drepturi şi obligaţii principale, printre care să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală (lit.a). Femeia în cauză a refuzat să prezinte un document de identitate sau să comunice datele de stare civilă pentru a fi posibilă verificarea. În baza aceleiaşi prevederi legale, respectiv art. 31 din Legea 218 din 2002, poliţiştii au solicitat persoanei să-i însoţească la secţia de poliţie pentru identificare, dar aceasta a refuzat, manifestând un comportament violent şi lovindu-l pe unul dintre poliţişti, timp în care îi adresa şi injurii. S-a procedat la imobilizarea persoanei, aceasta continuând comportamentul agresiv şi muşcându-l pe celălalt agent”, relatează Poliţia.
În comunicat se menţionează că, aşa cum se prevede la litera b) al aceluiaşi articol, poliţiştii au dreptul şi obligaţia să conducă la sediul Poliţiei pe cei care prin acţiunle lor periclitează viaţa persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale, precum şi persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii.
”În cazurile nerespectării dispoziţiilor date de poliţist, acesta este îndreptăţit să folosească forţa, verificarea situaţiei acestor categorii de persoane şi luarea măsurilor legale, după caz, se realizează în cel mult 24 ore, ca măsură administrativă”, precizează sursa citată.
Conform comunicatului, femeia a fost condusă la autospeciala de poliţie, minorul rămânând în grija persoanelor ce o însoţeau, sens în care bărbatul în cauză a şi fost legitimat, iar la momentul deplasării spre unitatea de poliţie, echipajul a fost urmat de cunoştinţele persoanei în cauză, care au luat în grijă minorul. În scurt timp, a sosit şi bunica maternă a copilului, care l-a preluat din faţa secţiei de poliţie.
Având în vedere sitaţia înregistrată, procurori din cadrul Parchetul de pe Lângă Judecătoria Sectrului 2, au constituit dosar penal sub aspectul săvârşirii înfracţiunii de ultraj, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 257 Cod Penal. Faţă de femeia în cauză, parchetul a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore, ulterior măsura adoptată fiind cea a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Au fost puse la dispoziţia unităţii de Parchet imagini surprinse de camerele de supraveghere precum şi actele procedurala întocmite de poliţişti.
De asemenea, a fost notificată Direcţia Generală de Protecţia Copilului Sector 2 cu privire la situaţia înregistrată şi pentru a dispune măsurile din competenţă.
”Totodată, este necesar a fi menţionat faptul că proiectul de lege pentru întărirea autorităţii poliţistului, promovat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne la finele anului 2017, are în vedere eficientizarea reglementării modului de acţiune în astfel de situaţii, inclusiv în ceea ce priveşte legitimarea, interceptarea, controlul, imobilizarea, folosirea forţei şi conducerea persoanelor la sediu, respectiv drepturile şi obligaţiile persoanelor”, subliniază Poliţia în finalul comunicatului.