„Trebuie să admit că informațiile pe baza cărora am comentat ieri, privind Codul Penal, erau incomplete. Am plecat de la premisa că informațiile pe care le-am primit de la colegii mei privind modificările la Codul Penal scot parlamentarii din categoria funcționarilor publici, dar îi mențin totuși într-o zonă în care pot fi anchetați, trimiși în judecată și condamnați pentru încălcarea diverselor legi”, a declarat Crin Antonescu la sediul PNL.
Acesta a anunțat că îi va propune lui Valeriu Zgonea rediscutarea modificărilor Codului Penal în Camera Deputaților, iar dacă acesta nu va fi receptiv, Crin Antonescu a afirmat că le va cere deputaților PNL să respingă prin vot modificările.
„Îi propun preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, ca în cazul în care nu a formalizat legea votată în plenul Camerei Deputaţilor şi dacă regulamentul permite, să o repună în discuţie în plenul Camerei Deputaţilor pentru o discuţie transparentă. Dacă nu mai e posibil sau dacă Zgonea nu este de acord cu sugestia mea, în momentul în care proiectul va fi trimis la reexaminare, voi propune deputaţilor PNL să respingă prin vot toate acele modificări care s-au adus şi pot fi interpretate în semnul unei superimunitati”, a mai spus președintele PNL.
Crin Antonescu a mai spus că intenția liberalilor nu a fost să protejeze pe cineva. El a răspuns și acuzațiilor președintelui Traian Băsescu, afirmând că acesta „bate câmpii” când vorbește despre o înțelegere între liderii USL pentru a vota legea amnistiei și modificările Codului Penal.
El a precizat că Guvernul a dat aviz negativ la legea amnistiei, iar Victor Ponta a spus că nu este de acord cu aceasta.
În plus, președintele PNL a negat afirmațiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora liderii USL ar fi acționat sub presiunea baronilor.
„Nu există baroni în PNL, nu s-a făcut nicio presiune asupra mea. Nu eu eram președinte al României când băieții deștepți își făceau de cap cu fericita contribuție a unor lideri PDL”, a declarat el.
Crin Antonescu a mai spus că reacțiile dure venite ieri de la ambasadele occidentale „au temei”, chiar dacă aceleași ambasade au dat declarații greșite și au preluat „acuzații nedovedite” în 2012, în timpul procedurii de suspendare a președintelui Traian Băsescu.
Camera Deputaţilor a aprobat marți o modificare legislativă importantă: prin schimbarea unor articole din Codul penal, parlamentarii s-au scos din categoria funcţionarilor publici. Au redus, prin aceeaşi decizie din plen, şi pedeapsa pentru conflictul de interese de la cinci la trei ani.
Scoaterea acestora din categoria funcționarilor publici înseamnă că nu mai pot fi incriminați de către cele două legi speciale, legea DNA și legea ANI.