Clădirea nu va fi însă gata mai devreme de 2018. Deocamdată a fost aprobat proiectul. Nu se ştie însă cât va costa noul arest central şi de unde vor veni banii.
Plângerile privind condiţiile din arestul Poliţiei Capitalei au ajuns până în Parlament, mai ales datorită politicienilor trimişi în spatele gratiilor. E unul dintre motivele pentru care Ministerul de Interne plănuieşte să construiască un nou arest central, în Sectorul 4 din Bucureşti, lângă un detaşament de pompieri.
Noua clădire va fi ridicată pe un teren de 32.000 de metri pătraţi şi va putea găzdui, spun autorităţile, peste 500 de persoane arestate preventiv.
Conform proiectului, celulele vor fi suficient de mari încât să rezolve una dintre principalele nemulţumiri ale deţinuţilor - aglomeraţia.
Noul arest va avea şi încăperi de recreere, sală de sport, bucătărie şi cabinete medicale. Dotări standard pentru centrele de arest din Europa şi în lipsa cărora România a fost nevoită să plătească despăgubiri de o jumătate de milion de euro, în ultimii cinci ani.
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului: „Este necesară finalizarea acestui demers, care vedem că e vechi. Are aproape 12 ani de când chiar Comitetul European a constatat aceste situaţii”.
Până să fie gata noul arest al Poliţiei Capitalei, se lucrează de zor la modernizarea actualului centru de detenţie.
Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt la Poliţia Capitalei: „S-au finalizat procedurile de achiziţie a aparatelor de aer condiţionat şi ventilaţie şi a sistemelor de supravegehere video, iar în acest moment se lucrează la instalarea feresterelor cu sisteme de siguranţă”.
Noul arest central ar putea fi gata în 2018. Abia după ce terenul va fi trecut, printr-o hotărâre de guvern, în proprietatea Poliţiei Capitalei, autorităţile vor face studii de fezabilitate şi vor alege constructorii.