Pilotul planorului, dispărut fără urmă de mai bine de 48 de ore. „Zona de căutare poate să fie lărgită”, a spus Raed Arafat
Autorităţile au apelat chiar şi la localnici şi turişti. Ieri, peste 650 de oameni au cutreierat, în zadar, pădurile din patru judeţe. Câteva ore bune au mers pe o pistă falsă, din cauza unei informaţii primite la 112.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a declarat la Digi24 că autorităţile vor continua căutările. „A fost crescut numărul oamenilor care participă. A fost suplimentată şi tehnica de căutare, şi pe calea aeriană şi pe cale terestră. Au fost trimise şi trei şenilate mai mici. A fost trimis un punct de comandă înaintat unde se află primul adjunct al inspectoratului general ISU care coordonează operaţiunile terestre şi ţine legătură cu centrul de comandă MAI. Facem tot ce ne stă în putinţă, dar avem puţine indicii. Zona de căutare poate să fie în următoarea perioadă chiar lărgită dacă nu găsim nimic în zona actuală. Continuăm în judeţele Braşov, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa. Este zona asta, de aproximativ 200 km, dar poate să fie lărgită după ce stabilim că în zonă nu găsim nimic. Planorul poate să fie ascuns în copaci, să nu fie vizibil pentru elicoptere, trebuie să combinăm cu căutarea terestră şi fiind teren accidentat, căutarea e dificilă”, a declarat Raed Arafat la Digi24.
De asemenea acesta a spus că a fost verificat şi telefonul pilotului, inclusiv ultimul apel făcut. „Telefonul era închis, deci nu suna. Nu ne-a fost de ajutor”, a mai spus acesta.
Raed Arafat a vorbit la Digi24 şi despre şansele de supravieţuire ale pilotului. „Depinde ce leziuni sunt. Un factor care e mai puţin important e hipotermia, fiind vară. La munte totuşi e frig noaptea, dar impactul e mai mic. Probabilitatea unei hipotermii este mai mică. Dar cu cât se stă mai mult, va deveni un factor mai important, pe lângă leziunile care există. Noi căutăm mai departe. Noi sperăm să găsim pilotul. Cu cât se prelungeşte timpul în care nu-l găsim, cu cât şansă de a-l găsi în viaţă e mai mică”, a explicat Arafat la Digi24.
MAI: Forțe suplimentare participă la căutarea planorului dispărut
Peste 850 de pompieri, jandarmi, polițiști, militari, salvamontiști, pădurari și voluntari participă sâmbătă dimineața la căutarea planorului dispărut în urmă cu două zile, forțele care participă la această acțiune fiind suplimentate din dispoziția viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în urma analizelor care au avut loc la finalul primei zile de căutări, vineri, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus ca un număr de 210 pompieri din ISU Dolj, Teleorman, Vâlcea, Bacău, Vrancea, Alba, Mureș, Călărași și din Unitatea Ciolpani să se alăture forțelor mobilizate deja pentru această operațiune complexă de căutare. Aceste forțe au la dispoziție 8 autocamioane și 4 șenilate (3 în Brașov și una în Prahova).
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
În județul Brașov, a fost amplasat un punct de comandă mobil coordonat de prim-adjunctul șefului IGSU, care va conduce din teren operațiunile de căutare de la sol, se arată în comunicatul citat.
Misiunile de sâmbătă se vor desfășura în județele Brașov, Prahova, Argeș și Dâmbovița.
Componenta aeriană a misiunilor este asigurată de 2 elicoptere ale MAI și 4 ale MApN, acestora urmând să li se alăture aparate de zbor aparținând Aeroclubului României. Primele zboruri de căutare au început sâmbătă în jurul orei 6.30, fiind vizată, în primă fază, zona Bran, Sinaia, Predeal. Au fost stabilite sectoare de căutare, la fel ca și vineri, atât pentru echipajele de la sol, cât și pentru aparatele de zbor, se precizează în comunicatul MAI.
În prima zi a căutărilor s-a acționat cu un număr de peste 650 de forțe și 99 de vehicule și aeronave aparținând MAI, MApN, Ministerului Transporturilor, Salvamont, Serviciilor de Voluntari, Ambulanța, Ocoalelor Silvice și unor diverse organizații.
Joi seară, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a fost sesizat de către ROMATSA despre faptul că un planor care a decolat în jurul orei 12,30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.
Din datele obținute rezultă că aparatul de zbor este un planor, la bordul căruia se afla o singură persoană, un pilot în vârstă de 56 de ani, cu mare experiență, și care executa un zbor privat în zona Postăvarul.
Unul dintre cei mai buni piloți de planoare ai României, dispărut fără urmă
Planorul – un aparat de zbor care nu poate fi detectat de radar
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News