Philip Alston (ONU) recomandă folosirea camerelor video în secțiile de poliție

Data publicării:
politisti politia romana noiembrie 2015

În acest sens, el a precizat că, dintre cele peste 3.000 de plângeri depuse la adresa organelor de poliție din România în perioada 2012-2014, un număr de 14 s-au soldat cu urmări judiciare, iar patru au dus la condamnări.

„Am recomandări privind instalarea unor camere video CCTV (closed circuit television cameras), folosirea unor înregistrări video individuale de la secțiile de poliție. În multe țări acest lucru se face în mod uzual pentru a proteja poliția de acuzații nefondate. Poliția susține că cele mai multe dintre acuzațiile care mi-au fost prezentate au fost false. Există o singură modalitate de a dovedi acest lucru”, a spus oficialul, care a efectuat o vizită în țara noastră în perioada 2-11 noiembrie.

Oficialul, care a întocmit un raport privind situația romilor, a persoanelor cu dizabilități și a copiilor, a declarat că modul în care sunt tratate persoanele în secțiile de poliție reprezintă, de asemenea, un indicator în ce privește respectarea drepturilor omului.

„În orice societate, nu doar în România, cei mai săraci dintre noi sunt tratați mai degrabă diferit față de restul populației, iar în România există multe alegații privind abuzuri ale poliției, destul de consistente, mai ales la adresa populației de etnie romă, dar și față de alte persoane nevoiașe”, a precizat el.

A adăugat că nu are motive să se îndoiască de asigurările care i-au fost oferite din partea mai multor oficiali din Ministerul de Interne și din Poliție, conform cărora se dorește eliminarea abuzurilor, dar a apreciat totodată că sistemul actual facilitează abuzurile.

„Practica potrivit căreia pot fi escortați la secția de poliție oameni pentru a le fi verificat actul de identitate este, pe hârtie, foarte rezonabilă. În practică, oferă oricărui ofițer de poliție posibilitatea de a hărțui orice cetățean, după voie. Nu este un privilegiu reglementat eficient, deși ar trebui să fie”, a precizat Alston.

El a mai spus că, vizitând o secție de poliție, a remarcat că este notat momentul sosirii diverselor persoane, însă nu și cel al plecării. A apreciat că acest lucru nu reprezintă o bună practică. Pe de altă parte, a apreciat că în cazul în care o persoană a fost supusă unui abuz din partea Poliției, e dificil să depună o plângere.

„Eu, personal, nu aș recurge aproape niciodată la aceste proceduri. Pentru început trebuie să anunți un agent de poliție superior în grad. Dacă ai fost bătut de un polițist, nu vrei de obicei să fii bătut și de un ofițer de poliție superior în grad, ceea ce se întâmplă în multe țări din lume. Dacă nu îți place asta, poți să mergi la un procuror. Oamenii săraci, dezavantajați, care au fost bătuți de un polițist nu sunt în poziția de a prezenta acest lucru unui procuror”, a declarat raportorul special al ONU.

El s-a mai întrebat de ce cazurile de vătămare corporală din București pot fi constatate doar la Institutul de Medicină Legală, nu și de către alți doctori.

În cadrul conferinței, Philip Alston a prezentat concluziile unui raport pe care l-a înaintat în această dimineața Guvernului român, la finalul unei vizite pe care a efectuat-o în țara noastră în perioada 2-11 noiembrie. Concluziile și recomandările complete vor fi prezentate în cadrul unui raport către Consiliul pentru Drepturile Omului în iunie 2016.

Philip Alston (Australia) a preluat funcția de raportor special al ONU pe probleme de sărăcie extremă și drepturile omului în iunie 2014, în urma numirii sale de către Consiliul Drepturilor Omului. Este profesor de drept John Norton Pomeroy la New York University School of Law și a ocupat în trecut diferite funcții în cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara în care se vorbesc 839 de limbi. De trei ori mai multe decât în Europa
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”