Irina are doi copii mici: unul de doi ani şi jumătate, celălalt de un an şi jumătate. În mai puţin de două săptămâni trebuie să se întoarcă la serviciu şi n-are cu cine să-i lase pe cei mici. Vrea să-i ducă la o creşă de stat, aşa că a încercat să depună dosarele de înscriere.
“Mi-au spus să las dosarul acolo, în caz că se elibereză în septembrie vreun loc. Sau, eventual, la anul. Bonă nu-mi permit în cazul în care câştig 1.200 de lei, deci nu”, spune ea.
Şi nu este o excepţie. Peste 200 de copii din Bacău n-au locuri în cele cinci creşe de stat.
„Pe locurile libere în această toamnă, în număr de 114, sunt în momentul acesta 349 de cereri, de solicitări. Deci 236 de părinţi sunt în imposibilitatea de a lăsa într-o colectivitate copiii”, a spus Valentina Dospinescu, directorul centrului.
Primăria a căutat soluţii de rezervă - a început să transforme parterul unui fost liceu în creşă. Numai că lucrările înaintează greu şi, oricum, acolo pot fi primiţi cel mult 60 de copii.
Cei care lucrează acolo speră ca lucrarea să fie gata între 10 şi 15 septembrie.
La finalul lucrărilor, creşa improvizată trebuie să primească şi avizul de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică.
Edilii mai trebuie să rezolve o problemă: să găsească urgent educatori.
„Suntem dependenţi de alocarea bugetară pentru personal, dar cred că vom reuşi detaşarea unor cadre de la celelalte creşe ca să asigurăm parametrii de avarie pentru funcţionarea noii creşe”, a spus Radu Ababei, viceprimarul din Bacău.
În Bacău ar fi nevoie de încă două creşe. Autorităţile au promis, încă de acum trei ani, că le vor construi, dar proiectele sunt blocate din lipsă de fonduri. Ar fi nevoie de peste două milioane de euro, spun autorităţile.