Refugiații erau înghesuiţi pe o barcă gonflabilă care în orice moment se putea scufunda. Distanţa până la ţărm era de 50 de kilometri, dar poliţiştii spun că oamenilor le-ar fi fost imposibil să ajungă la mal din cauza valurilor şi a întunericului.
„În urma evaluării situaţiei de la faţa locului, temperatura scăzută, suprasolicitarea bărcii şi pericolul iminent de înec, poliţiştii de frontieră au adus persoanele la bord. Migranţii prezentau semne de hipotermie şi erau deshidrataţi”, a declarat Alexandra Popescu, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră.
Cei 119 refugiaţi şi-au petrecut noaptea la bordul navei Ştefan cel Mare, unde au primit mâncare şi pături. Fie că vin din Gambia, Senegal, Guineea Bissau, Liberia, Camerun, Sierra Leone şi Mali, toţi le-au spus poliţiştilor că vor să ajungă în Europa pentru o viaţă mai bună.
Nu este pentru prima oară când poliţiştii de frontieră români salvează vieţi pe mare. La sfârşitul anului trecut, înainte de a pleca în această misiune în largul coastelor Italiei, poliţiştii de frontieră au împărtăşit pentru Digi24 experienţele lor.
„Prima misiune de care îmi aduc aminte tot timpul este o misiune în care am luat 250-260 de oameni au fost salvaţi, printre care şi un nou-născut, care se născuse cu cinci zile în urmă”, a povestit Ionuț Ignat, polițist de frontieră.
Poliţiştii de frontieră români vor rămâne de veghe în Marea Mediterană încă o lună.