Mulţi studenţi spun că au în această sesiune şi zece examene, ceea ce înseamnă că au de înmagazinat o cantitate imensă de informaţii. Aşa că folosesc stimulente pentru memorie, dar nu din categoria cunoscutei lecitine, ci diverse suplimente şi excitante neuronale.
Farmaciştii chestionaţi de reporterii Digi24 spun că, în această perioadă, consumul de astfel de stimulente creşte cu circa 20 de procente.Medicii spun însă că aceste medicamente trebuie eliberate doar cu reţetă. Efectele lor pot avea consecinţe foarte grave pentru studenţii care recurg la utilizarea lor.
„Ceea ce se face forţat în sesiune cu aceste substanţe este o imensă păcăleală, pentru că ai impresia că ai învăţat, dar vei uita în jumătate de oră. Este un fals tratament, un fals prieten, şi un pericol pentru viitorul persoanei respective”, avertizează medicul psihiatru Gavril Cornuţiu la Digi24.
„Noi recomandăm produse pe baze de plante, nu cele pe bază de substanţe chimice care sunt contraindicate, putând duce la alte efecte adverse”, spune la rândul său farmacista Eugenia Hamza.
Unele dintre aceste produse sunt scoase la vânzare pe internet. Multe nu au prospecte care să evidenţieze efectele adverse şi nu au fost testate şi recunoscute de Agenţia Naţională a Medicamentului.