Acesta a explicat că riscul principal rămâne cel al utilizării apelor de la fântână. „Am sfătuit populația în repetate rânduri să nu folosească apa din fântâni până când acestea nu sunt dezinfectate”, a spus Raed Arafat.
Acesta a precizat că Direcția Sanitară a început să distribuie var pentru dezinfectarea fântânilor din localitățile inundate. În plus, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a solicitat de la Rezerva de Stat apă potabilă, care a fost deja trimisă acolo, astfel încât locuitorii satelor afectate de inundații să nu fie nevoiți să apeleze la apa din fântâni.
Un alt risc existent în astfel de situații, cel al transmiterii infecțiilor respiratorii dacă oamenii stau multă vreme în spații închise, este diminuat de faptul că mulți dintre sinistrați au preferat să locuiască la rude sau chiar în casele inundate, în loc de căminele culturale pregătite de autoritățile locale pentru a-i adăposti.
„Nu au existat solicitări speciale”, a mai spus Raed Arafat. El a adăugat că autoritățile monitorizează în permanență situația și sunt gata să intervină în caz de nevoie.
„Din punct de vedere sanitar, până la momentul actual, pot să spun că situația este sub control. Normal că nimeni nu poate să garanteze nimic în astfel de situații. Dacă apare ceva, suntem pregătiți”, a precizat Raed Arafat.
„Sper ca populația să asculte recomandările clare legate de igienă și utilizarea apei din fântâni”, a adăugat secretarul de stat.
Mai multe localități din sud-estul țării, în special din județul Galați, au fost inundate în urma ploilor din ultimele zile. Nouă persoane și-au pierdut viața și sute de case au fost avariate.