O zi de vacanţă în munte costă între 100 şi 400 de lei pentru cazare şi masă. Dar schiorii plătesc şi mai mult.
„Un preţ de referinţă însemnând o zi la schi, care în momentul de faţă costă 135 de lei. Ce înseamnă această cartelă? Este o cartelă unică cu care schiorul poate accesa orice instalaţie de transport pe cablu de pe domeniul schiabil”, spune Dorin Drăgoi, administrator al unui domeniu schiabil din Poiana Braşov.
La rândul său,Silviu Gherga, instructor de schi, spune că o oră privată - un singur instructor cu un singur turist – costă între 60 şi 80 de lei, în funcţie de vechimea instructorilor. Grupurile sunt o variantă mai ieftină, dar totodată şi distracţia e mai mare. Preţurile pornesc de la 30 de lei pe oră de persoană.
În staţiunile Sinaia, Buşteni şi Azuga sunt peste 150 de monitori de schi, de la care turiştii pot deprinde tainele sporturilor de iarnă.
„Un client poate ajunge să schieze pe o pârtie uşoară în jur de 10 ore. Sunt cursuri de iniţiere individuale, unde preţurile sunt puţin mai piperate, celelalte de grup ajung la 70 - 80 de lei pe oră”, spune Valentin Trăistaru, monitor de schi.
La cheltuiala asta se mai adaugă închirierea echipamentului, care costă între 50 si 100 lei pe zi, aici incluzând beţe, schiuri şi clăpari, atât pentru cei mici cât şi pentru cei mari.
Pârtiile din Sinaia sunt destinate tuturor categoriilor de schiori, de la începători la experţi, şi sunt deservite de cinci instalaţii: telecabină, telegondolă şi trei telescaune.
Când se satură de schiat, turiştii pot să aleagă alt fel de distracţie, pe alţi bani. Spre exemplu, o coborâre cu colacul pe zăpadă costă 10 lei de persoană.
Pentru toate sporturile de iarnă, e nevoie să ajungi în vârful pîrtiei. O cursă dus-întors cu telegondola care leagă cota 1000 de cota 1400 costă 30 de lei pentru adulţi şi cu şapte lei mai puţin pentru copii. Pe pârtia Kalinderu din Buşteni, acelaşi serviciu costă 15 lei.