Patronii clinicilor Medas vor fi cercetați în libertate, sub control judiciar

Data actualizării: Data publicării:
medas -fb 1

Tribunalul Bucureşti a decis, sâmbătă noaptea, cercetarea în libertate, sub control judiciar, a patronilor clinicilor Medas, soţii Simona Ateia şi Abd Halal Ateia, şi a celorlalte persoane reţinute în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Anchetatorii i-au reţinut, vineri, pe Simona Iolanda Ateia, Abd Halal Ateia, Andrei Petre Roşca, Dana Iulia Chiotan, Valentin Ion Durlă, Shaaban Badawy, pentru evaziune fiscală, şi pe Maria Voichiţa Cociaşu, Mohmed Majed, Anca Coman, Mariana Cristina Vlăduţ şi Valentin Olteanu, pentru complicitate la evaziune fiscală, reamintește Mediafax.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiuni penale faţă de cele 11 persoane şi au cerut Tribunalului Bucureşti arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a respins propunerea procurorilor şi a dispus măsura controlului judiciar în cazul patronilor clinicilor Medas şi al celorlalte persoane cercetate alături de aceştia.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti, în perioada 2008 - 2014, inculpaţii, în calitate de administrator de drept sau de fapt, au conceput o schemă de fraudare a TVA prin utilizarea mai multor societăţi comerciale, toate tranzacţiile fiind desfășurate între societăţi comerciale controlate de aceştia.

Ca mod de operare, una dintre societăţi achiziţiona bunuri imobile de la persoane fizice, la preţul pieţei. Prima societate care achiziţiona terenul era de obicei o societate creată pentru a funcţiona ca „firmă fantomă”, asociaţii fiind cetăţeni străini, au precizat procurorii.

„De la prima societate comercială terenurile sunt vândute în termen scurt (de la câteva zile sau până la trei luni) la următoarea societate comercială din interiorul grupului de firme, cu o creştere artificială de preţ, de circa 100 de ori, fără să fie achitată vreo sumă de bani între societăţi. Tranzacţia fiind efectuată între două persoane juridice înregistrate în scop TVA, cumpărătorului i se rambursează de către stat TVA-ul aferent preţului, suma fiind una semnificativă având în vedere creşterea artificială de preţ”, au mai arătat procurorii.

Deoarece scopul circuitului era rambursarea TVA de către una dintre societăţi, "lanţul livrărilor" trebuia să aibă aparenţa că este licit din punct de vedere fiscal, susţin anchetatorii.

„Totodată, societatea comercială care vinde, pentru a evita plata către stat a TVA-ului, înregistrează operaţiuni simetrice fictive de achiziţii de la societăţi comerciale cu comportament tip "fantomă". După vânzarea terenurilor, inculpatul care controla societatea ce a rambursat iniţial TVA iese din societate, în două etape, iniţial din funcţia de administrator şi apoi renunţă la calitatea de asociat. Pentru reglarea TVA-ului colectat ca urmare a vânzării sunt înregistrate achiziţii fictive de bunuri, de la societăţi cu comportament de tip "fantomă", de cele mai multe ori societăţi fantomă care sunt folosite exclusiv de acest circuit fraudulos”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au mai stabilit că bunurile nu existau şi nu erau transferate fizic niciodată, iar în baza acestei tranzacţii, societatea comercială cumpărătoare nu achita nicio sumă către furnizor.

„După terminarea unui ciclu de vânzări frauduloase, societăţile comerciale de pe lanţul de aprovizionare sunt cesionate unor cetăţeni străini care în mod repetat preiau scriptic persoane juridice cu probleme fiscale şi sunt transformate în societăţi de tip fantomă care închid lanţurile de aprovizionare fictivă cu bunuri”, susţin procurorii.

Prejudiciul adus bugetului de stat ca urmare a rambursărilor ilicite de TVA este de aproximativ 162 de milioane de lei. Totodată, ca urmare a înregistrărilor fictive în contabilitate s-a produs bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 160 de milioane de lei.

Bunurile inculpaţilor au fost puse sub sechestru, până la concurenţa prejudiciului produs.

Grupul Medas, controlat de soţii Ateia, are şapte clinici medicale şi cinci laboratoare în Bucureşti şi în ţară.

În acest dosar, procurorii şi poliţiştii bucureşteni au făcut, vineri, 76 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Ialomiţa, Teleorman, Giurgiu şi Dâmboviţa, la domiciliile unor persoane şi la clinici Medas. Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...