Unele voci spun că nu ar trebui să existe o concentrare atât de mare asupra NSA şi a serviciilor occidentale, pentru că SUA sunt aliaţii României, iar pericolele vin din altă parte, din Rusia, din ameninţările teroriste din Orientul Mijlociu.
Întrebat ce părere are despre această afirmaţie, Christian Flisek, membru în Comisia de monitorizare a Serviciilor Secrete din Bundestag, a răspuns: „Nu putem renunța la un aspect pentru a-l aprofunda pe celălalt - trebuie să ne concentrăm asupra amândurora. Pericolele care vin dinspre China, Rusia, sau cele create de organizații particulare de hackeri, de infracționalitatea organizată sau de rețelele de terorism trebuie combătute cu toate mijloacele de care dispune statul de drept. Acesta este un aspect. Celălalt aspect este să nu periclităm fundamentele statului nostru de drept, pornind de la interesul nostru pentru siguranță. Există o butadă celebră, provenită de la un judecător constituțional din Germania. El a formulat lucrurile în felul următor: „Argumentul securității este ca un șofer care merge pe contrasens pe autostrada statului de drept". Asta se traduce în felul următor: dacă argumentăm cu interesul pentru siguranța națională, putem justifica multe, la urma urmei, dar n-ar trebui să devină justificabilă orice fel de măsură. În Germania, ne aflăm la începutul unei dezbateri ce încearcă să răspundă la întrebări precum: în ce tip de societate digitală dorim să trăim, unde sunt limitele între sfera privată și spațiul public? Acest lucru e valabil atât pentru firmele de IT, cât și în relația cu statul. Pentru ne atinge scopul, avem nevoie de standarde clar definite în lumea occidentală. Acesta este obiectivul pentru care luptăm”.
Două teme diametral opuse, spionajul făcut de serviciile secrete şi binele comun al lumii, susţinut de Organizaţia Naţiunilor Unite, sunt abordate în ediţia de sâmbătă de la 22.30 a emisiunii Paşaport diplomatic.