Cele două hectare din Parcul Tineretului au fost retrocedate în 2008 în urma unei decizii definitive a instanţei. De atunci, nimeni nu a mai putut intra pe spaţiul verde. Proprietarul a obţinut în 2012 şi o autorizaţie de construcţie tot după o decizie definitivă a judecătorilor. Iar acum se pregăteşte să transforme parcul în complex imobiliar. Peste o lună va ridica acolo șase blocuri a câte trei etaje fiecare.
„S-au plătit taxele s-a declarat începerea lucrărilor şi la începutul lunii vitoare vor începe lucrările”, a declarat Ion Chiriţă, administratorul fimei constructoare.
Cei care locuiesc în zonă se opun acestor construcţii şi spun de câteva zile o parte din cei 500 de arbori au început să fie tăiaţi.
„Noi am participat la plantarea pomilor, mi-am crescut copiii aici în parc, am pus mână de la mână şi am cumpărat pomi, au crescut sub ochii noştri şi nu mi se pare normal”, spune un locuitor din zonă.
„Se vor face relocări. Noi avem acolo aproape 25 de mii metri pătraţi iar construcţia este pe aproape 5 mii de metri pătraţi. Pe terenul care rămâne gol vom planta de cinci ori mai mulţi copaci decât sunt în prezent”, explică Ion Chiriţă, administratorul fimei constructoare.
Războiul localnicilor cu actualul proprietar a început în 2003, atunci a când terenul a fost revendicat pentru prima dată. Doi ani mai târziu, bucureştenii din zonă au început lupta şi cu primăria Capitalei.
„Sunt mai mulţi vinovaţi, primarul Videanu pentru că a retrocedat în parc, este inadmisibil, primarul Piedone pentru că nu s-a apărat corect. Primarul Oprescu pentru că nu a găsit bani să despăgubească proprietarul”, a precizat Nicușor Dan, președintele asociației „Salvați Bucureștiul”.
Organizaţiile non guvernamentale cred căcele două hectare ar fi trebuit să rămână parc, iar primăria să plătească din bugetul de 2 milirde de lei despăgubiri proprietarului.