PANAMA PAPERS | Rețeta prin care bogații lumii își ascundeau banii. Filiera românească

Data publicării:
panama papers

ACTUALIZARE 17.52. Documentele obţinute din scurgerea globală de informaţii Panama Papers arată şi legăturile offshore ale fostului premier moldovean Ion Sturza cu magnatul român Dinu Patriciu.

ACTUALIZARE 14:00 Apar primele REACȚII internaționale legate de Panama Papers.

Citiți și: 

#PanamaPapers | Un regizor de Oscar, printre cele mai sonore nume spaniole implicate în scandal

ACTUALIZARE 13:00 Scandalul care zguduie finanţele mondiale ne permite o primă privire în culisele unui subiect sensibil aproape oriunde în lume - firmele offshore care le permit politicienilor, oamenilor de afaceri şi câteodată unor întregi regimuri dictatoriale să ascundă sume ameţitoare, departe de ochii legii.

Citiți aici: Offshore-ul, schema prin care se ascund banii 

ACTUALIZARE 12:30  Numărul companiilor controlate de offshore-uri s-a dublat în ultimii zece ani şi a ajuns acum la 9.000 doar în România. Economiştii spun că acest tip de societate oferă patronilor avantajul că se pot ascunde de lege. Multe astfel de firme au obținut contracte importante cu statul.

Citiți aici: 9.000 de firme din România se ascund de stat

ACTUALIZARE 11:30  Numele miliardarului israelian Beni Steinmetz apare în scandalul Panama Papers. Omul de afaceri este anchetat în România în dosarul retrocedărilor ilegale în care sunt implicaţi Paul de România şi Remus Truică. Jurnaliştii de la Rise Project scriu că Beni Steinmetz ar fi folosit firmele înfiinţate de Mossack Fonseca pentru a controla afaceri în ţara noastră.

Citiți aici: Panama Papers | Afacerile controlate de miliardarul israelian Beni Steinmetz în România

ACTUALIZARE 11:00 Olga Repede este unul dintre numele milionarilor români care apare în scandalul offshore-urilor. Deşi au stat în umbră, membrii familiei Repede nu sunt străini de dosare penale şi afaceri controversate. Procurorii spun că prin offshoruri, Olga şi Alexei Repede au fost la un pas să falimenteze una dintre cele mai mari uzine din Prahova - Uztel Ploieşti, companie înfiinţată de cel mai mare milionar american. O poveste din România furată.


ACTUALIZARE 7:00. Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vîntu, Said Baklini sunt alte nume de români care figurează în baza de date a International Consortium of Investigative Journalism:


Birourile casei de avocatură Mossack Fonseca, o adevărată fabrică de firme, au depozitat în ultimele două decenii și secretele unor mari afaceri din România, scrie RISE Project România. RISE Project este partenerul pentru România al proiectului de investigație global #PanamaPapers.

International Consortium of Investigative Journalists și publicația germană Süddeutsche Zeitung – cea care a primit de la o sursă anonimă baza de date a firmei de avocatură – au cooperat cu jurnaliști din peste 100 de organizaţii media din întreaga lume.

Avocații și colaboratorii firmei panameze au furnizat zilnic servicii de consultanță, înființând pe bandă rulantă companii offshore în Seychelles, Insulele Virgine Britanice, Bahamas, Niue și în alte jurisdicții netransparente și cu fiscalitate blândă. Ani la rând, casa de avocatură a camuflat interesele unor oligarhi și afaceriști influenți care au acaparat companii strategice din industria românească și au exportat apoi profiturile în paradisuri fiscale.

Baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Onești și ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roșia Montană.

Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, a apelat și el la aceiași avocați din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Tot în documentele panameze regăsim și filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munții Apuseni, dar și alte firme active în extracția petrolului și gazelor naturale, scrie RISE Project.

Vasile Frank Timiș a folosit firma Castle Europa Limited înființată în Bahamas de avocații Mossack Fonseca în afacerile demarate în România în 1997.

În sediul firmei de avocatură au fost păstrate secretele celor care au căpușat un alt combinat petrochimic din România. Documentele îi mai listează pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetată de procurori pentru corupție, și arată cum s-au reprofilat apoi în alte afaceri cu minerale și gaze naturale.

Beneficiarii reali ai acestor mari afaceri au rămas secreți până astăzi, deși deciziile lor au avut un impact major în economia națională și au influențat viața a zeci de mii de familii. Documentele analizate de reporterii RISE Project arată și o altă față a acestei lumi secrete: oameni simpli care din lipsă de bani sunt dispuși să lucreze pentru firme care furnizează servicii offshore, asumându-și rolul de paravan pentru alte afaceri controversate. 

Alți afaceriști de top din România, pe care RISE Project îi va prezenta în zilele următoare, au fost clienții casei de avocatură din Panama.

Citiți și:

Michel Platini și Lionel Messi, în documentele Mossack Fonseca

Documentele panameze. Rețeta prin care bogații lumii își ascund averile

Cum a acționat firma de avocatură Mossack Fonseca

 


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri