Foto: Digi24 HD
România avea peste 6,5 milioane de hectare de pădure în 1990. Până în 2012, statul a tot retrocedat şi a rămas cu jumătate. Datele apar într-un raport al Curţii de Conturi care atrage atenţia că peste 560.000 de hectare au fost sau sunt pe punctul de a fi restituite ilegal.
„Să vă dau un exemplu. Foarte mulți cetățeni au primit terenuri împădurite, cu toate că nu aveau dreptul decât la pășuni sau la terenuri agricole”, spune Dan Trifu, preşedintele unui ONG de mediu.
Un alt exemplu dat de Curtea de Conturi este în judeţul Argeş. Cel puţin șase comisii locale au propus, iar cea judeţeană a validat, restituirea ilegală a unor loturi în Pădurea Trivale, deşi aceasta a fost întotdeauna în proprietatea Statului.
În judeţul Buzău, un bărbat şi o firmă au primit 63.000 de hectare de pădure, deşi Curtea de Conturi spune că aveau acte de proprietate doar pentru 3,6 hectare.
Raportul Curții de Conturi arată că, în judeţul Bihor, instanţa a decis să îi retrocedeze unei avocate aproape 63.000 de hectare de pădure în patru comune. În cele patru localităţi, însă, există numai 27.000 de hectare. În realitate, în baza documentelor invocate în raport, persoana ar fi trebuit primească doar 4.800 de hectare.
Astfel de retrocedări ilegale vizează sute de mii de hectare din judeţele Argeş, Constanţa, Bacău, Buzău, Bihor, Maramureş Suceava, Galaţi sau Vrancea.
Acelaşi raport arată că trei hectare de pădure sunt tăiate în fiecare oră în România.
Argeş, Harghita, Mureş şi Prahova sunt judeţele cele mai devastate. 5 miliarde de euro este prejudiciul creat de mafia lenmnului din România.
În raport, Curtea de Conturi acuză conducerea Parchetului General de până în 2011 că ştia despre această situaţie gravă, dar n-a făcut nimic. Şi Ministerul Finanţelor este arătat cu degetul pentru că nu s-a prezentat în instanţă în calitate de proprietar şi astfel s-ar fi prierdut suprafeţe întinse. În prezent, România are un fond forestier cu aproape zece procente mai mic decât media Uniunii Europene.