Originile unui alt contract controversat: sediul Antenelor, cumpărat la un preț subevaluat de la un fost institut din subordinea Romaero Băneasa

Data publicării:
sediu antene

Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, numărul 25-27. Locul din care emit astăzi televiziunile fondate de Dan Voiculescu a fost iniţial sediul Sovrom Transport Auto. Compania mixtă româno-sovietică înfiinţată în 1945 avea ca scop exploatarea în comun a resurselor de transport ale Statului Român, pentru plata datoriei de război a României către Uniunea Sovietică.

Cei care locuiesc în cartierul Băneasa îşi aduc aminte de destinaţia terenurilor şi birourilor.

„De reperat maşini. Cum intrai la Antena 1, în dreapta, o pantă, o rampă pe care urcau maşinile sus la reparaţii. Jos era garaj, sus se urcau maşinile pe pantă. Aveau strunguri, dar strunguri vechi, (...) aveau strunguri, aveau freze, tot ce trebuia pentru reparaţii auto”, spune un localnic.

„O ştiu acolo, încă de copil mergeam să ne jucam acolo”, își amintește unul dintre vecini.

După cinci ani, în 1950, spaţiul e preluat de Institutul de Mecanica Fluidelor și Cercetări Aerospațiale. Birourile erau destinate cercetării în aeronautică, iar în hale se reparau părţi din aeronave.

După 1990, Institutul de Mecanica Fluidelor și Cercetări Aerospațiale devine INAV - Institutul de Aviaţie. Activitatea e coordonată Romaero, iar în patrimoniu, pe lângă sediul din şoseaua Bucureşti-Ploieşti, se regăseşte şi bloc de pe strada Ficusului. În 1991, patrimoniul INAV se înjumătăţeşte.

„Institutul Naţional al Aviaţiei s-a desprins din Romaero”, spune Ştefan Vuză, om de afaceri.

Cu un cost. Cercetătorii sunt mutaţi în clădirea de pe strada Ficusului, iar imobilul lăsat gol pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti e închiriat către un offshore: Societatea Crescent Commercial & Maritime Cyprus Ltd.

Offshore-ul din Cipru e controlat de Dan Voiculescu, iar înţelegerea cu Romaero este valabilă 10 ani. În primii doi ani, Romaero a încasat de la Crescent 55.000 de lei în fiecare lună

Cu trei ani înainte de expirarea contractului de închiere dintre Romaero şi Crescent, în 1998, firma din Cipru îi cere proprietarului ca o altă societate să preia contractul de închiriere. Este vorba despre Corporaţia pentru Cultură şi Artă Intact.

În acelaşi timp, după cesionarea contractului, Romaero permite Corporaţiei să cumpere în leasing imobilul de aproape 2.000 de metri pătraţi şi terenul aferent, în suprafaţă de 4.184 de metri pătraţi.

Intact îşi bazează cererea pe Ordonanţa de urgenţă nr. 88 din 1997, care prevedea că firmele pot cumpăra de la stat spaţiile pe care le au închiriate, iar din preţul de vânzare se vor scădea investiţile făcute până în momentul cumpărării. Romaero încheie un contract de leasing imobiliar pe patru ani, în valoare de 1.028.000 de dolari cu firma Intact. Corporaţia se obligă să-și achite datoria în rate lunare egale, de 28.500 de dolari. Contractul este încheiat cu acordul Fondului proprietăţii de stat.

Directorul de atunci al Romaero, Pantelimon Vâlceanu, este astăzi director economic al fabricii.

„De ce credeţi că eu mai ştiu ceva din 1998?”, afirmă Pantelimon Vâlceanu, director comercial Romaero.

Contractul încheiat a avut prevederi clare. Dacă, de exemplu, Romaero ar fi vrut să denunțe această înțelegere, atunci televiziunile ar fi părăsit acel sediu. Însă, doar după ce compania de stat ar fi plătit despăgubiri de sute de mii de euro.

În iunie 2002, după ce corporaţia achită cele 36 de rate, se încheie şi contractul de vânzare-cumpărare. În numele statului semnează Francisc Tobă, cel care deţinea atunci funcţia de director al Romaero.

„E adevărat! În sensul că eu ajungând acolo am constatat la venituri că îmi veneau nişte bănuţi de la trustul Intact, nu de la Voiculescu. Am zis: ce e cu banii ăştia? Păi banii aceştia sunt rata lunară care ne este plătită de vreun an şi ceva sau doi ani de zile, întrucât contractul de semnat de nu mai ştiu care director de dinaintea mea a fost de un milion şi ceva. Acel spaţiu a fost vândut trustului Intact. Eu am fost legat de mâini şi de picioare. Am vrut să denunț contractul, dar nu aveam banii. Eu am fost pus în faţa unui fapt împlinit. Eu nu am făcut decât să constat că mai aveau vreo 2-3 rate şi el devenea stăpânul acestei chestii”, declară Francisc Tobă.

La 14 ani de la semnarea înţelegerii, Francisc Tobă spune că acel contract a fost avantajos pentru televiziunile fondate de Dan Voiculescu.

„Era păguboasă fără doar şi poate. Era mult subevaluată din punct de vedere al pieţei”, mai spune fost director Romaero.

Actualul director al Romaero vede diferit lucrurile.

Avem patrimoniul integral, nimic înstrăinat, în afară de reglementările foarte clare, vezi clădirea de care vorbim astăzi”, susține Constantin Dinischiotu, director general Romaero.

În 2002, Intact devine proprietarul de drept al terenului şi al clădirii şi ipotechează terenul. Cinci ani mai târziu, firma lui Dan Voiculescu vinde totul Companiei de Cercetări Aplicative şi Investiţii SA, deţinătoarea a 100% din acţiunile Institutului de Cercetări Alimentare, aflat în acel moment în proprietatea aceluiaşi Dan Voiculescu. Valoarea tranzacţiei nu este publică.

Până la momentul vânzarii, Intact contractase un împrumut de 5.5 milioane de dolari de la BCR, pentru care girase cu terenul de sub clădirea în care funcţionează televiziunile Antena. În 2008, după vânzarea către ICA, împrumutul a fost achitat de către Intact.

Noul proprietar, ICA, ia alte două împrumuturi cu ipotecă: unul de 6 milioane de euro, în 2008, şi altul, de 5 milioane de euro, în 2014. Nici unul dintre cele două împrumuturi ipotecare nu apare în documentele oficiale de la Cartea Funciară ca fiind achitat.

INAV-ul, la rând lui, mai bine zis ce a mai rămas din el - două din patru etaje din clădirea de pe strada Ficusului, este cumpărat de omul de afaceri Ştefan Vuza în 2009. Acesta descoperă că este vecin cu aceleaşi televiziuni care emiteau şi din fostul sediu al INAV.

„Sunt cu cel puţin 10 ani înaintea noastră. (...) Vorbim de Intact. De doi ani ei au plecat în altă parte şi pe clădirile lor scrie că e de închiriat. (...) S-a vândut pe nimic, nu ştiu, nu mă bag, nu e treaba noastră. Înainte de privatizare acele clădiri, acele etaje, nu mai sunt în patrimoniu”, spune Ştefan Vuza, om de afaceri.

Clădirea în care funcţionează televiziunile fondate de Dan Voiculescu a fost confiscată şi se va reîntoarce în posesia statului român, după ce judecătorii l-au condamnat pe omul de afaceri la 10 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Judecătorii au considerat că terenul şi clădirea au ajuns în mod fraudulos în posesia Institutului de Cercetări Alimentare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...