Primarul Tismanei spune că localitatea ar avea mai multe avantaje dacă ar deveni comună.
„Constat de prea mult timp că suntem dezavantajați în comparație cu cei care au avut statut de comună, în primul rând prin faptul că sunt percepute impozite și taxe mai mari în mediul urban, nu putem accesa fonduri europene, deoarce ștampila localității este pe urban”, spune Marian Slivilescu, primarul din Tismana.
Locuitorii spun că este mai bine să redevină comună, deoarece vor plăti impozite mai mici chiar şi de șapte ori decât acum.
„Noi suntem un sat și o comună săracă și plătim o grămadă de bani pe terenurile noastre”, spune un localnic.
În oraş nu există gaze, iar canalizare este numai pe strada principală. Pentru astfel de proiecte specialiştii spun că se pot atrage fonduri mai uşor dacă localitatea este comună.
„Avem mai multe orașe mici la nivelul județului Gorj care și-au dat seama că transformarea în oraș nu a fost o soluție bună în privința accesării fondurilor europene. Ei nu pot să acceseze anumite măsuri pentru că sunt destinate strict zonei rurale”, spune Marinela , consultant PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală).
Tismana a devenit oraş în 2004, în urma unui referendum. Edilul spune că dacă localnicii vor fi de acord, va face un alt referendum, în ziua alegerilor locale din acest an, pentru întoarcerea la statutul de comună.