18 cărţi vechi, 3 icoane şi 21 de tablouri pictate pe pânză - una dintre cele mai importante capturi de bunuri culturale făcută în România.
Majoritatea operele de artă au dispărut din Italia de câteva zeci de ani. Poate cel mai elocvent exemplu este acest tabou furat din Cremona, Italia, în urma cu 35 de ani și găsit anul trecut în România.
Carabinierii vânau de ani buni o reţea de hoţi care scoseseră ilegal din Italia zeci de obiecte de artă. Aveau informaţii că cel puţin un român este implicat.
„Bunurile au fost ridicate de la un cetățean român care locuiește în Sibiu și este rezident în Italia. El era restaurator în Italia”, a spus Augustin Lazăr, procuror general la Parchetul Alba Iulia.
Operele de artă, găsite într-un atelier din Sibiu, au fost confiscate şi predate autorităţilor din Peninsulă. Carabinierii trebuie să-i găsească acum şi pe cei care le-au furat. Valoarea lor este estimată la 500.000 de euro.
„Cel mai probabil, este vorba despre un transport ilegal, vechi de 3-4 ani prin frontiera de la Trieste”, a spus Sergio Banchellini, carabinier.
Românii au ajuns pe locul 5 în Europa în clasamentul furturilor de obiecte de patrimoniu. Picturi sau tablouri vechi sunt furate din țări precum Spania sau Italia, apoi trecute ilegal graniţa spre România. Aici sunt restarurate şi vândute colecţionarilor privaţi.
Cel mai cunoscut caz este furtul produs în muzeu din Rotterdam, în octombrie anul trecut. Patru români au intrat în galeria de artă şi au furat 7 picturi celebre estimate la 18 milioane de euro. Toţi au fost arestaţi, iar doi dintre ei sunt deja condamnaţi. Dar picturile nu au fost recuperate.
În România, în medie 25 de muzee sunt sparte anual. Numai în 2012 au avut loc cinci spargeri în urma cărora tablouri semnate de Pătraşcu, Luchian sau Băncilă au dispărut.
„Am reușit să probăm și furtul din alte muzee cu același individ, care, într-o lună jumătate, a reuțit să spargă trei muzee din București”, a spus un expert în furtul obiectelor de patrimoniu.
Una dintre cele mai valoroase opere de artă furată din România este fresca Christ Crucified. Datează din 1419 și are o valoare de peste 800.000 de dolari. A fost furată acum 22 de ani şi nu a mai fost găsită.