Omar Hayssam a fost predat Poliției Române pentru executarea pedepsei de 20 de ani
Actualizare 14.25. Pe 23 iulie, Omar Hayssam va ajunge în fața judecătorilor de la Tribunalul București, care judecă în primă instanță un dosar în care sirianul este acuzat de delapidare, alături de fratele său și de alți oameni de afaceri.
Omar Hayssam va ajunge, de asemenea, în august în fața magistraților, într-un alt dosar, la Judecătoria Sectorului 1. Aici se va judeca cu fosta sa soție, care cere în instanță custodia copiilor.
Actualizare 13.00. Omar Hayssam a fost adus în țară cu un avion miliar, a precizat premierul Victor Ponta. Întrebat despre rolul Președinției în această operațiune, premierul a răspuns: „Eu nu cunosc vreun rol. A, ba da, a dat comunicat de presă”.
Actualizare 11.20. Ministrul de Interne, Radu Stroe, a confirmat că Omar Hayssam se află în arestul Poliției Capitalei și că în prezent se desfășoară mai multe proceduri, inclusiv analize de sănătate. El a refuzat să facă mai multe precizări, motivând că nu cunoaște nici ora la care Omar Hayssam a ajuns în țară, nici modul în care s-a desfășurat operațiunea.
Actualizare 09.35. Omar Hayssam se află în custodia Poliţiei Române, într-un centru de reţinere şi arest preventiv, pe baza a trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său, anunță un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române.
Actualizare 09.05. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Bogdan Oprea, a precizat că Omar Hayssam a fost predat polițiștilor în această dimineață, la ora 6.40, și se află în arestul Poliţiei Române.
_________________
Pedeapsa, stabilită de instanțele românești, este rezultatul unor activități complexe, desfășurate timp îndelungat de instituțiile de siguranță națională.
Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al președintelui României, Bogdan Oprea.
Omul de afaceri sirian a fost condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru implicarea în răpirea celor trei jurnaliști români la Bagdad.
Citiți și:
Omar Hayssam, predat poliției române. În ce dosare este implicat
Constantin Dudu Ionescu: „În comparație cu Bin Laden, domnul Hayssam este un mic găinar”
Victor Ponta, despre rolul Președinției în cazul Hayssam: „A dat comunicatul de presă”
Filmul răpirii jurnaliștilor români în Irak
Cazul lui Omar Hayssam a reprezentat o premieră în România. Fuga acestuia, după ce a fost eliberat din motive medicale, la solicitarea Parchetului, a determinat demisia șefilor serviciilor române de informații, dar și a procurorului general al României.
Tratatul de extrădare dintre România și Siria a fost ratificat la jumătatea lui 2012, iar documentul urma să fie ratificat și de regimul de la Damasc.
„Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice.
Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei”, se arată într-un comunicat de pe site-ul Administrației Prezidențiale.
Ovidiu Ohanesian: „Mi se pare prea frumos ca să fie adevărat”
Unul dintre cei jurnaliști răpiți în urmă cu opt ani, Ovidiu Ohanesian, s-a declarat surprins de predarea lui Omar Hayssam, precizând că nu se aștepta ca sirianul să mai ajungă vreodată în România, pentru ispășirea pedepsei.
„Așteptăm povestiri din partea domnului Hayssam, așteptăm foarte multe dezvăluiri din partea lui. Vreau să aflu multe, cum a fugit el din țară, despre politicienii cu care a colaborat de-a lungul vremii, despre traficul de armament în care a fost implicat alături de persoane grele din România, sau ce s-a întâmplat cu el în Siria în această perioadă. În locul lui, eu aș vorbi, dar acum depinde de cine a fost adus și de ce a fost adus, de ce acorduri au fost în spatele acestei operațiuni. Mi se pare prea frumos ca să fie adevărat. Pentru mine este o mare surpriză. Nu mă așteptam să ajungă în România vreodată”, a spus la Digi24 Oviu Ohanesian.
CONTROVERSĂ. A plecat cu o navă care transporta oi, sau prin aeroport, „ca un domn”?
Hayssam Omar este un om de afaceri sirian cu cetăţenie română născut în 1963 în Siria. Conform afirmaţiilor autorităEl a fost implicat în criza jurnaliştilor români răpiţi în Irak în aprilie-mai 2005. Pe data de 13 iunie 2007 a fost condamnat de judecătoria competentă din România la pedeapsa maximă de 20 de ani de puşcărie şi la o despăgubire de câte două milioane de lire pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti răpiţi în Irak în 2005.
Un subiect controversat a fost cel legat de modul în care Omar Hayssam a părăsit România. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că acesta a plecat din ţară într-o navă care transporta oi, iar Omar Hayssam a spus că de fapt a plecat din ţară „ca un domn”, prin aeroport, fără probleme.
În martie 2005, jurnaliștii români Marie-Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost răpiți de talibani cu complicitatea lui Omar Hayssam. Aceștia au fost eliberați câteva zile mai târziu.
Ciprian Bălțoiu: „Orice dezvăluire a lui O. Hayssam va provoca un cutremur în politica românească”
A fost un adevărat cutremur politic în momentul în care Omar Hayssam a reușit să fugă din țară și, acum, orice dezvăluire a sa va provoca un nou cutremur în politica românească, a spus corespondentul Digi24 Ciprian Bălțoiu, acreditat la Palatul Cotroceni în perioada în care au fost răpiți jurnaliștii români în Irak.
„Foarte multe persoane cu rang important în România acum pot să aibă emoții. Omar Hayssam era la vârf în rândurile Partidului Social Democrat, care se află la guvernare. În vremea în care Ion Iliescu era președinte al României, Omar Hayssam făcea parte din delegațiile oficiale cu care Ion Iliescu se deplasa prin țară”, a mai spus Ciprian Bălțoiu.
Corespondentul Digi24 a apreciat că aducerea în țară a lui Omar Hayssam „este un succes al președintelui Traian Băsescu”.
- Etichete:
- condamnat
- omar hayssam
- sentinta
- jurnalisti
- sorin miscoci
- marie jeanne ion
- ovidiu ohanesian
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News