La acest semn, vieţile unor oameni au fost salvate. E semnul că luptătorii antitero şi-au dus misiunea la capăt. Dar asta înseamnă nu doar determinare şi curaj, ci şi antrenament zi lumină. Pentru air marshal, cum îşi spun agenţii secreţi de securitate de la bordul avionelor, antrenamentele încep în poligonul de tragere.
„Într-o zi am ajuns şi la 400 de cartuşe de om. Se pune foarte mult accent pe repetiţie îndelungată, pentru a fi foarte sigur şi foarte precis.”
Nu doar misiunea pentru care se pregătesc aceşti luptători e specială, ci şi armele pe care le folosesc.
„În aeronavă avem muniţie de siguranţă care nu penetrează fuzelajul şi nu trece dintr-o persoană în alta.”
Pare un joc video, dar în această încăpere, în faţa unui simulator, viitorii luptători antitero se pregătesc pentru situaţii de viaţă şi de moarte.
„Ne aflăm în cinepoligon, tocmai am eliminat o ameninţare care trăgea asupra mea, aici se desfăşoară stagiile de pregătire pentru studenţii din cadrul programului AIR MARSHAL. Ne ajută foarte mult în simularea cât mai realistă şi corectă a vieţii reale.”
Din poligonul de tragere, direct în avion. Nu într-unul real, ci într-un simulator în care luptătorii antitero se pregătesc pentru orice fel de ameninţare ce ar putea să apară la bordul unei aeronave.
„Jos măăăă, jos toată lumea... rămâneţi aşezaţi.”
Doar căpitanul aeronavei ştie că unul dintre pasagei este luptător antitero înarmat. Prezenţa lui poate face diferenţa între viaţă şi moarte.
„11 septembrie cred ca ne-a aratăt, Abdulah Mutalabe ne-a arătat un alt tip de aminţare care poate să apară la bordul aeronavei. E adevărat că ele pot fi de la cele mai simple, persoane violente, drogaţi, în stare de ebrietate, persoane cu probleme psihice.”
Centrul în care se pregătesc luptătorii antitero funcţionează de anul acesta şi a fost amenajat cu bani europeni - aproape 4 milioane de lei.