Doar 620.000 de romi îşi declară public etnia, arată datele recensământului din 2011. Dincolo de cifrele oficiale, populaţia este mult mai mare, atrag atenţia sociologii. Atitudinea pe care societatea o are faţă de romi îi determină pe mulţi să-şi ascundă etnia.
„Nu ai nicio favoare să fi ţigan, nu îţi aduce nimic bun. Dimpotrivă, stigmă socială, prejudecăţi, stereotipuri şi nu vrei să se întâmple asta cu tine sau cu copiii tăi. Apoi, este amintirea războiului mondial şi deportările care au avut loc în cazul romilor, moment în care a fost un recensământ special făcut pentru romi”, spune sociologul Ciprian Necula.
Cu toate acestea, se constată o creştere faţă de datele culese după Revoluţie. Spre exemplu, în 1992, conform datelor oficiale, în România trăiau 400.000 de ţigani, adică 1,8 la sută din populaţie, iar în 2002 erau 535.000, adică 2,5 la sută. Acum procentul a ajuns la 3,3 la sută.
„O altă explicaţie ar putea fi un gen de superficialitate, de lipsă de educaţie, de lipsă de conştiinţă chiar atunci când recenzorul vine să te întrebe ce origine etnică ai”, este opinia deputatului Mădălin Voicu.
Sociologii mai au şi o altă explicaţie pentru care romii nu-şi declară etnia. Chiar dacă majoritatea îi pune în categoria ţigani, ei nu se percep aşa.
„Multe grupuri de romi nu se recunosc ca fiind romi. Nu este un refuz, nu este o neasumare. Dacă ar apărea categoria spoitori, băieşi, este foarte posibil să se treacă nu la romi ci la spoitori”, susţine antropologul Vintilă Mihăileanu.
Băsescu: Romii trebuie să fie instruiţi la fel ca majoritarii
Traian Băsescu, preşedintele României consideră că dacă se menţine tendinţa de creştere a populaţiei rome, copii din această etnie ar trebui supravegheaţi mai bine ca să meargă la şcoală.
„Dacă nu se schimbă tendinţa, şi nu pot fi optimist, trebuie să facem ceva. Să meargă la şcoala copiii romi şi aş merge până la a sista alocaţia pentru copii dacă nu se duce la şcoală. Dacă se menţine tendinţa, această minoritate va deveni destul de consistentă şi trebuie să fie instruită la fel ca şi majoritarii, pentru a putea lucra eficient”, a declarat la Digi24 preşedintele Traian Băsescu.
Estimarile arată că numărul de romi este între 1,5 şi 2,5 milioane. Un studiu al Băncii Mondiale realizat în 2011 arată că în jur de 66% dintre romii din România trăiesc cu mai puţin de 4,30$ pe zi. În privinţa educaţiei, înscrierea copiilor romi în şcoli este mai mică decât media naţională, iar rata şomajului ajunge la 50%.
Evoluţia numărului de romi
1992 - 401.087 (1,8% din populaţie)
2002 - 535.250 (2,5% din populaţie)
2011 - 621.600 (3,3% din populaţie)