„Chestiunea a fost într-adevăr discutată ieri (joi - n.r.) la reuniunea Grupului de lucru al experților guvernamentali asupra aditivilor alimentari”, a declarat purtatorul de cuvant al comisarului Tonio Borg. Declarația sa vine după ce Guvernul României a anuntat joi că a solicitat, în cadrul unui grup de lucru din Comisia Europeană, ca reţeta micilor să fie inclusă pe lista rețetelor tradiționale.
„Este corect că bicarbonatul de sodiu sau E 500 nu este și nu a fost niciodată autorizat în prepararea cărnii, inclusiv în cazul „mititeilor”. În noua listă a aditivilor alimentari pentru UE (Anexa II a Regulamentului (EC) No 1333/2008), folosirea autorizată a aditivilor este prezentată în conformitate cu categoriile de alimente la care ei pot fi adăugati. Noua lista este bazată pe autorizațiile acordate în conformitate cu vechile directive. Noua listă va intra în vigoare de la 1 iunie”, a transmis Frederic Vincent.
„Dacă industria cărnii folosește aditivi, care sunt esențiali pentru ei (mititei - n.r.), este necesară depunerea unei cereri de autorizare. Folosirea aditivilor este analizată de la caz la caz și, dacă aceasta respectă condițiile prevăzute în legislația privind aditivii alimentari, Comisia Europeană va propune autorizarea lor”, a comunicat purtătorul de cuvânt.
„În cazul concret al folosirii E 500 în „mititei”, folosirea aditivilor în acest produs tradițional pare acceptabilă, dar procedurile vor trebui respectate”, a conchis Frederic Vincent.
Victor Ponta, către români: Noi ne luptăm, salvăm micii de CE
Premierul Victor Ponta a spus, vineri, la Constanţa, că Guvernul „se luptă” să salveze micii de Comisia Europeană, adăugând că „nu e nicio problemă”, şi le-a transmis românilor să fie „mai ponderaţi” de sărbători, relatează Mediafax.
„Noi ne luptăm, salvăm micii. Deci nu e nicio problemă, micii îi salvăm de Comisia Europeană”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa.
El le-a transmis „un gând special” celor care muncesc de sărbători şi i-a îndemnat pe români să fie „ponderaţi” în această perioadă.
„Un gând special pentru cei care muncesc şi un gând pentru cei care, ca şi mine, stau cu familia - să fie mai ponderaţi în această perioadă”, a mai spus Victor Ponta.
Un verdict realist, așteptat în septembrie - octombrie
Mihai Vişan, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, a declarat pentru Digi24 că este un prim mesaj pozitiv, previzibil, întrucât cererea a fost bine fundamnetată.
„Ţine atât de vechimea reţetei și a utilizării bicarbonatului, cât şi de rolul sau important în ceea ce defineşte mititelul. Bicarbonatul e un aditiv total inofensiv faţă de sănătatea umană. Avem mari speranţe că se va și oficializa această derogare pentru produsul nostru”, a spus Mihai Vişan.
Potrivit lui Mihai Vişan, calendarul prevede, la nivel european, ca până în 30 mai să se colecteze toate aceste cereri de derogare.
„Apoi, Federaţia europeană a Produselor de Carne le va depune oficial către Comisia Europeană, iar grupul de experţi probabil se va reuni în prima jumătate a lunii iunie pentru a da un aviz favorabil. Bănuim, după cum ştim că sunt procedurile, că, realist, probabil în septembrie, octombrie vom avea un verdict oficializat”, a adăugat Mihai Vişan.