Nămeţii au înghiţit locurile de parcare - şi aşa puţine - din Bucureşti. Şi ca să fie siguri că, după ce au deszăpezit un petic de şosea, nu-l găsesc apoi ocupat, mulţi şoferi pun diverse obiecte ca să blocheze accesul. Ceea ce de cele mai multe ori e ilegal, pentru că vorbim despre spaţii publice, nu de proprietate private.
Pe o stradă din sectorul cinci al Capitalei, în apropierea cartierului Cotroceni, un bărbat încerca să blocheze un loc public de parcare doar pentru că îl deszăpezise. S-a enervat cumplit atunci când i s-a spus că nu este legal ce face.
Aproape că nu e stradă în Capitală pe care să nu fie locuri de parcare curăţate şi blocate cu diferite obiecte. Şoferii sunt convinşi că dacă le deszăpezesc au şi drepturi asupra lor. Iar atunci când pleacă de acasă îşi iau măsuri ca să nu fie ocupate de alţii. Aşază pe locurile pe care le lasă libere sticle de plastic, lăzi, tomberoane pentru gunoi, cărămizi, brazii pe care i-au avut în casă de Crăciun sau chiar bucăţi de mobilier.
Pe o altă stradă, un alt bărbat încearcă de zeci de minute să-şi scoată maşina de sub un munte de omăt. Nu e prima dată când face asta şi e nemulţumit că drumarii îi aruncă zapada la loc atunci când vin cu utilajele pe stradă.
„Trei zile am stat în nămeţi şi am chemat noi, am plătit ca să putem să dăm zăpada acolo. Măcar să vină să o ia.
Cu locurile de parcare în zonă?
Ce locuri de parcare? Tot noi ni le facem, săpăm cu astea două mânuţe.
Şi dacă vine cineva şi vi-l ocupă?
Ce să facem? Doar nu spunem, domnule, mergeţi la primărie şi plătiţi să vă faceţi loc de parcare. Şi aşa sunt... Cele două maşini nu-s de aici. Dar dacă am pus nişte capre din alea pe trotuar, au trimis şi le-au tăiat şi le-au tăiat.
Pentru că nu sunt legale.
Dar faptul că ei nu mătură aici, e legal?”
Potrivit legii, cei care blochează locurile publice de parcare sunt amendaţi cu câteva sute de lei. Lunar, Poliţia Locală din Bucureşti strânge sute de astfel de obiecte puse ilegal pe stradă de şoferii care se tem că nu mai au unde să-şi lase maşinile.