O mină în derivă a fost găsită în largul coastei de la Eforie. Momentul în care este distrusă de militarii români - VIDEO
Data actualizării: Data publicării:
O echipă de scafandri de luptă din cadrul Forțelor Navale Române, specializați în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, a intervenit, duminică după-amiază, pentru distrugerea unei mine marine care se afla în derivă și care a fost descoperită la o distanță de aproximativ 2 mile marine (3,6 km) în largul țărmului românesc, în dreptul coastelor de la Eforie.
ACTUALIZARE 21:00 Mina a fost neutralizată cu succes, fiind distrusă în jurul orei 20:10, iar echipa de scafandri s-a întors deja la bază, anunță MApN. Conform procedurii, scafandrii au plasat o încărcătură explozivă și au detonat mina. Iată momentul detonării:
„Scafandrii militari au constatat că era o mină marină de tip YAM, care reprezenta un pericol pentru navigația în siguranță, în apele teritoriale românești. Au transportat mina într-un raion de siguranță și au distrus-o prin explozie”, a precizat Ministerul Apărării Naționale.
Echipajul Forțelor Navale Române a fost alcătuit din 5 scafandri, care au ajuns la locul în care se afla mina cu două ambarcațiuni rapide.
Cornel Pavel, purtător de cuvânt al Forțelor Navele Române, a declarat la Digi24 că astfel de mine sunt periculoase, așa cum periculoase sunt și misiunile scafandrilor de a le neutraliza. După ce au constatat ce fel de mină e, cei cinci scafandri trimiși la fața locului au luat decizia în privința modului de a o elimina.
Fără îndoială, această mină provine din raioanele maritime aflate la nord de România, adică din zona de conflict ruso-ucrainean. Sunt mine marine de tip YAM, care pot pluti în derivă până când întâlnesc un obstacol. Sunt mine marine de contact și la întâlnirea unui obstacol, ele explodează. Dacă sunt observate din timp, cum a fost cazul minei de la Eforie, mina poate fi neutralizată, a explicat Cornel Pavel.
„După începerea agresiunii militare neprovocate de către Federația Rusă în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, aceasta a fost cea de-a doua intervenție a Forțelor Navale Române pentru distrugerea unei mine marine, care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfășoară acțiunile de război. Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri, în luna martie, la 70 km travers de Capu Midia”, reamintește MApN.
Știre inițială:
Mina a fost descoperită de o structură a Gărzii de Coastă, iar intervenția scafandrilor a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaționale naționale, specifice pentru astfel de situații, menționează un comunicat MApN.
Echipa Forțelor Navale și-a început misiunea în jurul orei 19.30. Specialiștii estimau că operațiunea ar putea dura în jur de o oră.
Nu este prima dată când o mină este descoperită în largul țărmului românesc, însă aceasta este la distanța cea mai mică de țărm de până acum.