O măcelărie din Capitală a fost închisă. Nu s-a putut stabili proveniența a sute de kilograme de carne
Poliţiştii şi inspectorii sanitari au avut nevoie de ajutorul mascaţilor ca să intre în măcelărie, pentru că patronii încuiaseră uşa şi au refuzat să deschidă. Potrivit unor surse din rândul autorităţilor, aceştia tranşaseră şi voiau să scoată la vânzare o vacă pe care o găsiseră moartă. Legea prevede că animalul ar fi trebuit sacrificat într-un abator. Patronii carmangeriei resping acuzaţiile şi spun că au propriile reguli.
„Facem o rugăciune şi noi tăiem animalul. Şi aici tot aşa. Da, dar noi îl tăiem. Cu mâna noastră. Nu lăsam pe altcineva să îl taie. De ce scrie afară „Halal"? Halal înseamnă tăiat după religia musulmană. Lumea vine la noi şi mănâncă Halal. Halal asta e: să tăiem cu mâna noastră. Nu aşteptăm după abator. În religia noastră se spune o rugăciune. Se taie de aici până aici, se scurge tot sângele din animal. Îl lăsăm pe animal să se zbată până moare animalul. Şi atunci avem voie să lucrăm cu animalul”, a declarat proprietarul măcelăriei Abdul Rashid.
Preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii spune că, indiferent de tradiţii, trebuie respectată legea în privinţa siguranţei alimentelor.
„Am ajuns în Europa, nu putem să ne întoarcem acum 50 de ani, nu putem să improvizăm, să tăiem un animal agățat într-un pom, să nu respectăm această legislație sanitară și de securitate alimentară și la urma urmei generează competiție neloială. Gândiți-vă, carnea lui e posibil să fie mai ieftină decât a unuia care respectă toate normele. E normal că ăsta vinde și celălalt nu vinde. Ăla dă faliment și ăsta prosperă”, a precizat președintele Asociației Române a Cărnii, Radu Timiș.
Reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 au anunţat că măcelăria respectivă a fost închisă. Mai ales că inspectorii sanitar-veterinari au mai găsit înăuntru şi 28 de oi, despre care nu se ştie în ce condiţii au fost sacrificate.
O parte din carnea cu probleme ar fi urmat să ajungă la o şaormerie, iar restul să fie vândută la kilogram. Cei doi patroni sunt urmăriţi penal de procurori şi riscă până la trei ani de închisoare pentru infracţiuni contra sănătăţii publice.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News