De vină pentru ce s-a întâmplat este faptul că vechea lucrarea minieră nu a fost umplută cu rambleu, aşa cum cere tehnologia minieră. Întreaga localitate este traversată de galeriile miniere, iar unii localnici se tem că evenimentul de ieri s-ar putea repeta.
Ştefan Varga susţine că stătea liniştit în casă în momentul în care a auzit un zgomot ciudat.
Când a ieşit afară şi a văzut ce s-a întâmplat nu i-a venit să creadă.
„Am auzit odată buf și am crezut că îi oblonul de la ușa de la balcon. Când am tras ușa am văzut că aici e negru și restu-i alb”, povestește bărbatul.
Localnicii susţin că incidentul este primul de acest gen, chiar dacă mai toate casele din Anina sunt construite pe galerii. Cei care cunosc zona sunt de părere ca întâmplarea s-a produs din cauza unor lucrări proaste.
„De-aici la doi kilometri începe dezastru. În jos, galeriile nu sunt închise”, spune un localnic.
„A fost puț de aeraj. A fost compresor care bagă aer în mină și aia s-a surpat. De atâtia ani de zile s-a surpat. Galerii sunt, toata zona e plina de galerii, tot dealul e gol”, spune un alt localnic.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin au trimis o echipă însă susţin că nu e de competenţa lor să dispună măsuri. Până când autorităţile se vor hotărî în ce mod se va interveni, groapa rămâne sub supravegherea proprietarului terenului, care trebuie să sune zilnic şi să anunţe dacă groapa se măreşte.
La Anina a funcţionat mai bine de 200 de ani una dintre cele mai vechi mine din România, care a avut o adâncime de 1.200 de metri.