Principala armă a fregatei o reprezintă bateria de opt rachete navă-navă. Pentru lupta anti submarin, fregata are 24 de torpile. Dacă este ameninţată din aer, poate riposta cu 16 rachete navă-aer si cu o artilerie formata din tun automat, un sistem antiracheta şi şase mitraliere grele.
„Tunul cu 57 mm face parte din principalul armament al fregatei şi poate fi folosit împotriva atacurilor antiaeriene sau de suprafaţă”, spune Cristina Cormier, sublocotenent HMCS Fredericton.
Militarii au la bord şi un elicopter performant, cu două motoare puternice care îi ajută în lupta împotriva submarinelor.
„Acesta ne extinde abilitatea de supraveghere şi permite navei să aibă o mai bună rază de acţiune. Elicopterele sunt cruciale în lupta antisubmarin”, spune Cristina Cormier, sublocotenent HMCS Fredericton.
Piloţii români de pe elicopterul Puma Naval, aflat la bordul Fregatei Regina Maria, au avut ocazia să desfăşoare mai multe exerciţii alături de miliatrii canadieni.
„Am făcut exerciţii antisubmarin. Cele două elicoptere au avut ocazia să lucreze foarte aproape, împreună, şi au vânat şi atacat submarine, care au fost simulate. Elicopterele au dus misiunea la bun sfârşit foarte bine, am fost impresionat”, spune Trevor MacLean, comandantul fregatei HMCS Fredericton.
„Execiţiile desfăşurate cu partenerii NATO au fost direcţionate pe lupta la suprafaţă, lupta antiaeriană, lupta antisubmarin dar şi exerciţii de respingere la suprafaţă a navelor rapide”, spune Marinică Mustăţea, comandantul fregatei Regele Ferdinand.
La exerciţiile NATO din utlimele zile au participat şi echipaje militare din Bulgaria şi Turcia. Exerciţiile simulează misiuni de protejare a aliaţilor din centrul şi estul Europei.