Houston este un oraş cu o populaţie cât cea a Bucureştiului, care, spre deosebire de capitala României, arată impecabil, relatează jurnalistul Digi24 Cosmin Prelipceanu. Este al patrulea oraş al Statelor Unite şi unul dintre cele mai bogate din lume. Este capitala petroliştilor americani, motiv pentru Victor Ponta să vină la Houston. S-a întâlnit cu giganţii energetici mondiali Exxon şi Halliburton, dar a vrut să se întâlnească şi cu firme de dimensiuni ceva mai mici care încă nu activează în România.
Aici ar fi de făcut o discuţie, pentru că o firmă de dimensiuni medii de la Houston este mai mare decât tot grupul OMV, de exemplu, iar o firmă mai mică este mai mare decât Petromul din România.
Vizita premierului în Statele Unite s-a încheiat, dar ministrul energiei Răzvan Nicolescu a rămas la Houston. El continuă întâlnirile cu petroliştii pentru a-i convinge să vină în România.
Cu ce ar putea România să tenteze petroliștii americani?
Sunt companii care exploatează petrol şi gaz peste tot în lume, de aici întrebarea cu ce ar putea România să tenteze aceste firme? În primul rând este vorba de zăcămintele de mare adâncime: România exploatează petrol de aproape 170 de ani, dar de la adâncimi mici, câteva sute de metri. Americanii au o tehnologie după care pot săpa la peste trei mii de metri. Se crede că Romania are rezerve importante la adâncimi atât de mari.
Apoi americanii sunt interesați de zăcămintele de petrol mai vechi pe care românii deja le-au exploatat. Ei au o tehnologie prin care ar putea să scoată de acolo mai mult petrol decât s-ar crede şi la costuri mult mai mici. Nu în ultimul rând este foarte important zăcământul uriaş de gaz din Marea Neagră. Acest zăcământ ar putea să aducă României independenţa energetică faţă de Rusia începând cu anul 2020: nu doar independenţa energetică a României, cât şi independenţa Republicii Moldova.
Din anul 2009 Departamentul de Stat are ca obiectiv independenţa energetică faţă de Rusia, inclusiv a ţărilor din estul Europei, iar firmele de aici, din Houston, lucrează pentru a pune în operă acest obiectiv al Departamentului de Stat.
Vizita lui Victor Ponta a avut şi o dimensiune diplomatică personală. Premierul României, care este şi candidat la Preşedinţie, s-a prezentat celor care finanţează, celor care pun în funcţiune politica de la Washington. Ştiţi bine că cel puţin în privinţa republicanilor petroliștii sunt cei care dau banii.
De la Houston, Texas, au transmis Cosmin Prelipceanu și Gabriel Boţoghină, Digi24.