Casa scriitorului Pompiliu Eliade a fost construită în 1907, an în care se număra printre cele mai impunătoare clădiri din București. Micul castel bavarez din centrul Capitalei româneşti a fost vândut de moştenitori, în anul 2000. S-au mutat acolo şapte familii de romi, iar edificiul a început să decadă. Geamurile au fost sparte, ușa de la intrare a dispărut, pereții au rămas fără tencuială, iar clădirea a fost năpădită de buruieni.
Noii locatari au refuzat să stea de vorbă cu echipa Digi24 şi au chemat poliţia.
Poliţiştii i-au amendat pe locatarii puşi pe harţă, pentru că nu au putut prezenta acte de proprietate pentru imobil.
Cu sancţiune contravenţională s-a ales şi proprietarul de drept, din partea Primăriei Generale. „Proprietarul nu a luat măsuri de conservare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a imobilului şi nu a asigurat paza acestuia. Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în sumă de 8000 lei”, a informat Primăria.
Legea spune că imobilele abandonate devin proprietatea statului.
Cei 500 de metri pătraţi ai clădirii reprezintă o miză pentru oricine, spun experţii imobiliari. „Metrul pătrat de teren în zonă, zona fiind premium, undeva la 700 de euro pe metrul pătrat. Deci terenul este 350.000”, spune un expert imobiliar.
Deocamdată, însă, Primăria Capitalei îi caută pe proprietarii clădirii - despre care oficialii nu ştiu nici măcar în ce ţară locuiesc.