Nicoleta Costache a luat creditul în franci elveţieni în 2007. Atunci, moneda elveţiană era 1,8 lei. La o rată de 350 de franci, de exemplu, asta însemna un cost lunar de 630 de lei. Între timp însă, rata s-a dublat, aşa că femeia a dat banca în judecată.
„Tribunalul Galați a admis recursul formulat de reclamantă si a obligat o bancă din România să convertească creditul acordat reclamantei la cursul franc elvețian-leu românesc la data acordării creditului, acest curs majorat cu un procent de 10 la sută”, a spus Robert George Florea, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Galaţi.
Asta înseamnă că femeia va plăti ratele la un curs de 2 lei pe franc. Ea a obţinut şi anularea comisionului de risc, pe motiv că este abuziv. Banca va trebui să-i returneze acum peste 32.000 de lei.
Vestea n-a fost primită prea bine de reprezentanţii institutiei bancarei. Ei spun că la mijloc ar fi vorba de o eroare.
„Pe baza argumentelor prezentate de către bancă, instanţa a dispus deja suspendarea executării deciziei, urmând să reanalizeze hotărârea în cadrul unui nou dosar”, au transmis aceştia.
Dacă instanţa va admite cererea de revizuire depusă de avocaţii băncii, atunci procesul se va relua.
Decizia va fi luată de aceiaşi judecători care au stabilit îngheţarea cursului pentru plata ratelor.
„Riscurile de a se desfiinţa această hotărâre sunt mici, probabil sub 1%. E greu de presupus că acelaşi complet va ajunge la altă decizie doar pentru că i se pare părţii că e o eroare”, spune avocatul Gheorghe Piperea.
În prezent, peste 2.400 de români cu credite în franci au în desfăşurare procese cu băncile. Avocaţii sunt optimişti şi spun că o parte dintre ei ar putea primi decizii favorabile până la Crăciun, pentru că s-a format un precedent. Decizia de la Galaţi a fost dată în baza unui contract cu clauze tip, care se regăsesc şi în contractele altor clienţi.
În România sunt 200.000 de români cu credite în franci elveţieni în valoare de 10 miliarde de lei.