Numărul furturilor din bagaje pe aeroporturile din România s-a dublat

Data publicării:
bagaj cala aeroport

Carla circulă cu avionul săptămânal. Până acum, de două ori i-au dispărut obiecte din valize.

„Am avut probleme cu bagajul, mi s-au furat obiecte personale, chiar si bijuterii, chiar de aici de la București”, povestește femeia.

În ultimele trei luni, poliţiştii de pe aeroportul Henri Coandă au primit 160 de sesizări de la pasageri. Mai mult de jumătate dintre acestea sunt plângeri referitoare la furturi din bagajele transportate în cală.

„Faţă de anii precedenţi înregistrăm creşteri, reprezintă peste 50% din numărul infracţiunilor sesizate”, declară comisar şef Marian Dinulescu.

Poliţiştii spun că obiectele sunt furate din bagaje, fie de la locul plecării aeronavei, fie când avionul face o escală.

Din cauză că numărul furturilor din bagaje s-a dublat, unul din cinci pasageri preferă să-şi securizeze valiza cu o folie protectoare. În caz că se deteriorează, pasagerul primeşte despăgubiri.

Conform unei directive europene, dacă bagajele sunt pierdute, deteriorate sau cu obiecte lipsă, pasagerii au dreptul la o despăgubire din partea companiei aeriene, cu o valoare de până la 1.200 de euro. Plângerea trebuie depusă în termen de şapte zile de la identificarea problemei şi trebuie să cuprindă toate elementele de identificare.

„Îți dă un nume, prenume, email, un zbor cu care a călătorit şi o enumerare a elementelor furate și e foarte greu să intrăm în legătură directă cu reclamantul”, adaugă comisarul șef.

În Europa, la fiecare o mie de bagaje, 13 sunt prădate, conform statisticilor reprezentaţilor UE în domeniul Transporturilor. Poliţiştii de pe aeroportul Henri Coandă au identificat, anul acesta, șapte persoane care furau bunuri din valize.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri