Nouă orașe din România ar vrea să fie Capitală Culturală Europeană în anul 2021

Data publicării:
piata universitatii bucuresti 5529248-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

Bucureștiul intră în concurs cu multele sale instituţii culturale, istoria bogată, dar şi capacitatea de a organiza şi susţine un an întreg evenimente culturale. Micul Paris va avea însă o concurenţă serioasă.

Clujul a fost printre primele orașe care s-au înscris în competiție. Capitala Ardealului a pus în ultimii ani accent pe dezvoltarea culturală și speră să câștige. Dar nu este singura.

Timișoara se laudă deja ca fiind unul dintre orașele cu cea mai diversificată viață culturală. Este singurul oraș din țară cu patru teatre diferite în patru limbi diferite, iar aici românii, sârbii, maghiarii sau italienii creează deja un oraș multicultural.

Miza competiției nu e doar una culturală. În orașele care au deţinut acest titlu, numărul turiştilor a crescut cu cel puțin 10 procente, spectacolele au adus venituri de milioane de euro, iar în presa internaţională au apărut zeci de mii de articole despre ele. Sibiul a cunoscut deja gloria, în 2007.

„A însemnat foarte mult pentru investitori, aceştia ţinând cont şi de faptul că Sibiul este o destinaţie turistică viabilă, dar şi un oraş cultural”, a spus Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Pentru a fi înscrise în concursul care va stabili titlul de Capitală Culturală, orașele din România care aspiră la această distincție trebuie să investească mult. E nevoie de săli noi de spectacole, să obțină finanțare privată pentru evenimente și să aibă proiecte culturale adresate tuturor europenilor, nu doar localnicilor.

„Dacă se va întâmpla acest lucru, trebuie să ne facem temele din timp, pentru că acolo vom fi priviţi la microscop de o lume întreagă culturală şi artistică”, a spus Răzvan Dincă, directorul Operei Naţionale din Bucureşti.

Opt oraşe din România s-au înscris deja. Bucureştiul ar putea fi al nouălea, alături de Arad, Timişoara, Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova şi Sfântu-Gheorghe.

Câştigătorul va fi anunţat la sfârşitul anului viitor şi va împărţi onoarea de a fi Capitală Culturală Europeană cu o localitate din Grecia.

Anul acesta, capitalele culturale europene sunt Riga (Letonia) și Umea(Suedia). Titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost inaugurat de Atena în 1985, fiind desemnat pentru a pune în evidență diversitatea și bogăția culturii europene, dar și a identității regiunilor UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani