Cei nouă elevi au câştigat recent faza regională a concursului World Robot Olimpiad, desfăşurată la Galaţi. Deşi s-au calificat la faza naţională, nu ştiu de unde vor face rost de bani pentru a participa la competiţie.
„Aş avea nevoie cam de două mii de lei pentru transport, decorarea standului, dezvoltarea hardware a robotului”, spune Săndel Agache, profesor coordonator Centrul de Excelenţă în Robotică.
Elevii se gândesc cu amărăciune că pot rata o şansă de a demonstra cât sunt de buni.
„M-aș simți destul de dezamăgit, am muncit foarte mult, cel putin înainte de regională. Am muncit încontinuu, consumăm un set de acumlatori, îl luam pe celălalt de la încărcat, îl puneam, îl consumăm şi pe celălalt”, spune un elev.
„Nu ştiu sigur dacă putem să numărăm orele petrecute stând, este muncă colectivă, ne-am dat toţi silinţa, sunt multe ore muncite”, mărturisește alt elev.
Centrul de excelenţă în Robotică nu primeşte fonduri de la Ministerul Educaţiei, aşa că finanţarea este o mare problemă.
„Va trebui să facem rost de bani în afara competiţiilor şcolare”, spune Mariana Oprea, inspector informatică IşJ Vrancea.
De multe ori părinţii au fost cei care au pus mână de la mână şi le-au dat copiilor bani.
„Au fost situaţii în care a trebuit să îi ajutăm, ca părinte trebuie să faci ceva, daca îi place copilului un domeniu, îl ajuti să meargă spre domeniul ăla”, spune Remus Paraschiv, părinte.
Anul trecut, trei dintre elevi au câştigat faza naţională a concursului şi au reprezentat România în Qatar. Transportul lor până acolo a fost plătit de o firmă din Vrancea.