News.ro: Suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a fostului secretar de stat Florea Oprea

Data publicării:
plagiat-politie1 news ro

Foto: News.ro

Cea mai mare parte a textelor preluate aparţin chiar conducătorului său de doctorat, Costică Voicu. Deşi lucrarea susţinută la Academia de Poliţie este publicată în 2010, în text se face referire la anul 2009 la timpul viitor. Teza de doctorat este deja în atenţia Comisiei de etică a Academiei de Poliţie, care urmează să transmită un punct de vedere Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Florea Oprea a susţinut teza de doctorat şi a obţinut titlul de doctor în anul 2010, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Capitală. Conducătorul său de doctorat a fost Costică Voicu, fostul şef al Poliţiei Române în 1996, fost rector al Academiei de Poliţie între 2000 şi 2008, în prezent şeful Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (International Police Association - IPA) - Secţia România.

Teza de doctorat susţinută de Florea Oprea are 344 de pagini şi conţine pasaje vaste disponibile pe internet. Primul capitol, care poartă titlul „Consideraţii asupra criminalităţii afacerilor în Uniunea Europeană”, este identic cu un articol publicat în 2009, cu un an înainte, în Revista de Investigare a Criminalităţii, de către conducătorul său de doctorat, Costică Voicu. Până şi titlul articolului de specialitate coincide cu titlul primului capitol al tezei de doctorat a lui Florea Oprea, potrivit News.ro.

Textul din teza de doctorat care este identic la virgulă cu cel publicat cu un an înainte curge până la pagina 17 a tezei de doctorat. De acolo urmează un alt text care coincide cu suportul de curs pentru masteranzi al lui Costică Voicu, publicat în 2010, cu titlul „Strategia de Securitate a Uniunii Europene”.

Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, a declarat pentru News.ro că teza de doctorat a lui Florea Oprea este în atenţia Comisiei de etică a instituţiei, al cărei punct de vedere urmează să fie transmis Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Toate suspiciunile care apar în legătură cu tezele de doctorat vor fi analizate în Comisia de etică. Comisia de etică va emite un punct de vedere, care va merge la comisia de specialitate din CNATDCU. (...) Lucrarea domnului Florea Oprea este în analiza Comisiei de etică”, a spus Daniel Torje.

Chestorul principal de poliţie Florea Oprea era șef al IPJ Brașov în momentul în care a devenit doctor. A ajuns apoi inspector-general adjunct al Poliţiei Române, apoi secretar de stat în MAI pe ordine publică şi subsecretar de stat în acelaşi minister. S-a făcut remarcat în fruntea ministerului după ce le-a cerut jandarmilor să adopte o atitudine fermă faţă de protestatarii de la Pungeşti care se opuneau fracturării hidraulice şi exploatării gazelor de şist ale firmei Chevron.

În februarie 2016, Florea Oprea a fost eliberat din funcţie la solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă.

Până la ora transmiterii acestui articol nici chestorul Florea Oprea şi nici coordonatorul său de doctorat, Costică Voicu, nu au putut fi contactaţi. În cazul în care se dovedeşte că ar fi vorba despre un plagiat coordonatorul lucrării de doctorat răspunde în solidar cu doctorandul, fiind considerat coautor al tezei.

Şcoala doctorală a Academiei de Poliţie se află în plin proces de evaluare din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii Învăţământului Superior (ARACIS) pentru 2016-2020. În funcţie de acestă acreditare se pot face sau nu abilitările pentru doctorate.

Printre cei care au obținut titlul de doctor la Şcoala Doctorală de la Academia de Poliţie se numără Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, chestorul Bogdan Despescu, actualul şef al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, fostul şef al Poliţiei Române, Ion Aron, fostul şef al Poliţiei Braşov, pensionat după scandalul cu Marian Godină, şi Bogdan Peter Tănase, şeful Administraţiei Lacuri, Parcuri, Agrement din Primăria Capitalei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani