Cea mai gravă situaţie este la Constanţa, unde aproximativ 2.000 de familii trebuie să restituie ajutoarele pentru căldură. Unii dintre ei nu au ştiut că, dacă au moştenit o mică parte dintr-o altă proprietate, nu mai au dreptul la acest ajutor. Este şi cazul Muşei Turhan.
„Soţul meu a moştenit de la părinții lui, în urma decesului, un imobil care este cotă parte indivizie cu sora lui. Și încadrându-mă la acest capitol, am completat liniștită declarația. Surpriza mare a fost când mi-a venit acasă acea hârtie recomandată prin care mi se cerea să restitui acea sumă”, a povestit ea.
Edilul Constanţei sare în apărarea celor care sunt acuzaţi.„Un avocat din partea primăriei va contesta în instanță, pentru că este un abuz ceea ce vi s-a facut”, a declarat Radu Mazăre.
În judeţul Bacău situaţia este la fel. Aproape 1.700 de persoane au încasat ilegal ajutorul la căldură, iar cei mai mulţi sunt din mediul rural.
Şi nu sunt singurele probleme găsite în urma cotroalelor efectuate de inspectorii din Ministerul Muncii şI de către Curtea de Conturi.
„Neregula principală prezentă în toate dosarele a fost declararea în fals fie a veniturilor, fie a bunurilor deținute. Bunuri mobile sau bunuri imobile”, a declarat Lăcrămioara Corcheş, director serviciul de Asistenţă Socială din Ministerul Muncii.
Legea spune că nu primesc acest ajutor cei care au mai mult de un autoturism, mai multe imobile sau depozite bancare de peste 3.000 de lei. Nici oamenii care au în gospodarii mai mult de trei vaci sau cinci porci nu pot primi ajutorul pentru căldură.
„În situația în care oamenii nu pot da banii înapoi, consiliul local poate să intervină prin hotărâre de consiliu local și să suporte din bugetul local acești bani care trebuie să intre la bugetul de stat. Pentru că ei au stabilit că trebuie sa fie acordați și trebuie să își repare propria greșeală”, a spus Lăcrămioara Corcheș.
Potrivit statisticilor, iarna trecută 1.300.000 de români au beneficiat de ajutorul pentru căldură. Doar o treime dintre aceştia au fost controlaţi. Despre aproape 3% inspectorii spun că au beneficiat ilegal de acest ajutor.
Gabriel Biriș: Trebuie văzut dacă diferențele nu vin din fals în declarații
Gabriel Biriș, candidatul din partea ARD pentru un loc de senator în sectorul 1 din București a spus, în cadrul emisiunii „Jurnal de seară”, că trebuie ca statul să fie circumspect în astfel de cazuri.
„Trebuie văzut de unde vin diferențele, dacă diferențele vin din fals în declarații nu trebuie ajutați, dimpotrivă, ar trebui începute urmăriri penale sau dacă diferențele vin din proasta aplicare a legii, sau din neînțelegeri, de exemplu dacă ai cotă parte dintr-o locuință, nu ai mai multe locuințe”, a spus acesta.
El a dat exemplul taxei auto, în care cei care cel mai mult protestau samsarii de mașini, care aduceau mașini de afară și făceau și evaziune fiscală, pentru că nu declarau veniturile.