Neculai Constantin Munteanu, jurnalist și disident anticomunist din România, a părăsit România în 1977, ca urmare a opoziției manifestată față de regimul comunist, iar din 1980 a devenit principala voce a postului Radio Europa Liberă din Munchen. Prin emisiunile sale transmise de la acest post de radio, devine cunoscut pentru condamnarea regimului lui Nicolae Ceaușescu în anii 1980.
Întrebat, în ediția specială a „Jurnalului de seară” despre viața în vremea comunismului, cum primea veștile din România pe care le difuza apoi la radio, celebrul jurnalist a explicat că erau mai multe modalități prin care românii le transmiteau disidenților noutățile.
„Vara erau turiștii străini care veneau în România, relativ mulți, și erau oameni curajoși care îndrăzneau să comunice aceste scrisori. Tinerii erau cei mai curajoși, pentru că colegii noștri de la emisiunile muzicale primeau vara cele mai multe scrisori”, a explicat jurnalistul.
În plus, exista o categorie de călători români sau străini care veneau în România, uneori și jurnaliști, iar unele „misive”, cele prin care jurnaliștii de la Radio Europa Liberă erau înjurați, veneau chiar prin poștă, „cu binecuvântarea Securității”.
„Securitatea făcea eforturi cu totul speciale pentru a-i depista pe autorii acelor scrisori, când nu cumva ei își asumau, își semnau aceste scrisori, mai ales cei care se adresau emisiunilor despre drepturile omului sau voiau să emigreze și găseau în Europa Liberă un sprijin relativ la acea vreme”, a explicat Neculai Constantin Munteanu.
Potrivit jurnalistului, declinul bunului renume a lui Nicolae Ceaușescu a început să se erodeze cu repeziciune în momentul fugii generalului Pacepa în Statele Unite ale Americii.
Totuși, Neculai Constantin Munteanu a subliniat faptul că reportajul difuzat de Digi24 vineri seară, „Roumanie: Le désastre rouge”, a fost un film extraordinar, una dintre loviturile demolatoare la adresa regimului comunist de la București de la acea vreme.
Întrebat dacă, în opinia sa, românii au scăpat de tarele comunismului, răspunsul său a fost negativ. „Nu, nu cred au scăpat de tarele comunismului și nici de comuniștii în blană de oaie, cum sunt cazurile politicienilor, unii dintre ei aflați în Parlament, care au legături adânci cu fosta Securitate și fostul regim”, a conchis Neculai Constantin Munteanu.