NATO trimite un avion medical pentru transportul răniților în străinătate
Actualizare 23.00 Pe Aeroportul Otopeni o aeronavă a Alianţei Nord-Atlantice a preluat zece persoane pentru a le duce în spitale din Marea Britanie și Norvegia. Până în Marea Britanie vor face trei ore. Aeronava - un avion medical al NATO - va zbura la un nivel mai jos decât de obicei, pentru ca presurizarea cabinei să fie la un nivel acceptabil pentru leziunile pulmonare, a explicat dr. Raed Arafat.
Printre răniţii care vor fi trataţi în Marea Britanie e şi un tânăr de 18 ani, care are arsuri ce depăşesc 90 la sută din suprafaţa corpului.
„Sper ca răniții care au plecat cu acest avion să se întoarcă în condiții mult mai bune, să se întoarcă pe picioare și să fie totul ok. Să aibă încredere familiile în echipele care lucrează acum și că ei pleacă în spitale bine pregătite să-i primească”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.
În timpul zborului, pacienţii au tot ce le trebuie. Uriașa aeronavă este special dotată pentru transportul victimelor. La bord sunt echipe medicale coordonate de SMURD şi sprijinite de medici şi personal de specialitate. Sunt nouă medici de urgență cu experiență foarte bună în domeniu și opt asistenți medicali. Medicii, asistentele medicale și echipamentele provin din România, iar echipajul avionului este din SUA, Suedia și Ungaria. Medicii români sunt de la Târgu Mureș și de la Cluj, pentru a odihni echipa de la București, a spus Raed Arafat.
Între timp, au sosit la București medici din Franța și Germania pentru a evalua pacienți în vederea unor noi transferuri de pacienți în zilele următoare. Ei vor face selecția.
Ar fi trebuit, inițial, ca 12 răniţi să fie transportaţi astăzi cu aerovana NATO, dar pentru doi dintre pacienţii internaţi în spitalele din Bucureşti, medicii au considerat că e mai bine să amâne plecare din cauza stării grave de sănătate.
Planurile s-au modificat de la o oră la alta.
(VIDEO. Imagini de la bordul uriașei aeronave)
Cei doi pacienți care trebuia inițial transportați duminică, dar a căror stare s-a înrăutățit, ar putea fi transferați în zilele următoare, cu avioanele SMURD sau MAI, dacă se stabilizează. „Selecția de plecare o fac colegii care vin, iar în această selecție se consultă cu colegii noștri și cu familia”, a precizat dr. Raed Arafat.
Transportarea pacienților în străinătate înseamnă o degajare și o scădere a presiunii și pentru medicii români. Au timp mai mult să se ocupe de pacienții care rămân, a explicat Raed Arafat.
Până acum, 31 de răniţi - cu cei care au plecat duminică seara - în incendiul din Colectiv au fost transferaţi în clinici specializate din cinci țări.
Incendiul de la clubul Colectiv a ajuns la un tragic bilanț de 45 de morţi şi 35 de răniţi grav din cei peste 100 care au rămas internaţi. Patru răniţi în incendiul de la clubul Colectiv au murit astăzi, deşi pentru fiecare dintre ei doctorii au încercat totul.
Bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, a făcut stop cardio-respirator în avionul care îl ducea la o clinică elveţiană. S-a încercat, timp de 70 de minute, resuscitarea lui, dar a fost zadarnic. Când s-a întâmplat, aeronava se reîntorcea în țară din cauza agravării stării de sănătate a pacientului.
Ieri, alte nouă victime ale incendiului - studenţi, fotografi, ingineri sau muzicieni - au încetat din viaţă. Agentul de pază al clubului Colectiv, şi o tânără din Italia au murit chiar după ce au aterizat în Olanda, unde fuseseră transferaţi în speranţa că vor avea o şansă în plus la viaţă.
Actualizare 20.34 Secretarul de stat Raed Arafat, prezent pe aeroportul Otopeni, de unde urmau să plece cu o aeronavă a NATO 12 pacienți către Marea Britanie și Finlanda, a anunțat că numai zece pacienți vor fi transportați, pentru că starea a doi pacienți s-a deteriorat. S-a renunțat, în consecință, la transportul către Finlanda. Cei zece pacienți vor fi transportați către Marea Britanie în majoritate. Se va face o escală în Norvegia pentru a lăsa acolo un pacient.
Actualizare 14:10. NATO sare în ajutorul României și trimite un avion dotat cu aparatură medicală. Aeronava va ateriza în această seară, la 19:30, la București. Potrivit informațiilor de la această oră, zece pacienți vor fi transportați cu această aeronavă la spitale din Marea Britanie, Norvegia și Finlanda.
Actualizare 10:00. Planurile se modifică de la o oră la alta. Zborul programat pentru această oră a fost amânat. Acest zbor a fost înlocuit cu un altul, care va avea loc în această seară. Este un avion NATO, care aparține Armatei Marii Britanii.
Cea de-a doua cursă medicală, către Ungaria, programată la ora 12:00, a fost amânată după ora 14:00, din cauza situației medicale a pacienților.
„Două aeronave de tip C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni de evacuare medicală, sunt planificate să execute duminică, 8 noiembrie, două noi misiuni umanitare de urgenţă către Marea Britanie (ora aproximativă de decolare 10.00), şi Ungaria (ora aproximativă de decolare 12.00) pentru transferul unor pacienţi răniţi în incendiul de la clubul „Colectiv”. Misiunile vor fi executate la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne”, informează Ministerul apărării.
„Pacienţii vor fi asistaţi pe timpul zborurilor de echipe medicale coordonate de SMURD şi sprijinite de medici şi personal de specialitate din M.Ap.N”, se precizează în comunicat.
Doi răniți din Colectiv au fost transferați ieri la Viena
Două avioane SMURD au transferat în străinătate alte două persoane rănite în tragedia din Colectiv. Pacienţii au ajuns la clinici specializate din Viena, unde familiile lor speră că vor avea o şansă în plus la viaţă.
Prima aeronavă a decolat în jurul orei 17:00, cu o jumătate de oră întârziere faţă de ora programată. Avea la bord un pacient de la Spitalul Universitar, grav rănit în incendiul de vinerea trecută.
Al doilea avion SMURD a plecat după ora 18:00. Pacienta de la Spitalul Militar era în stare critică şi familia a insistat să fie transferată la un spital din străinătate. Starea delicată este unul din motivele pentru care procedurile de îmbarcare au durat mai mult.
În plus, medicii au trebuit să treacă prin filtrele de la aeroport ca orice persoană obişnuită, ambulanţa a fost verificată, iar toate acestea au consumat timp.
Sorin Cîmpeanu, premier interimar: „Echipele de medicii români vor transmite medicilor austrieci fișele privind starea pacienților.”
În timpul zborului, pacienţii au tot ce le trebuie. Cele două aeronave sunt special dotate pentru transportul victimelor. Sunt asistaţi de echipe medicale coordonate de SMURD şi sprijinite de medici şi personal de specialitate.
Tragedia Colectiv | 43 de morți și aproape 50 de răniți care luptă pentru viață
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News