Nașterea Maicii Domnului. Mâine este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox

Data actualizării: Data publicării:
Nașterea Maicii Domnului. Foto Shutterstock
Nașterea Maicii Domnului. Foto Shutterstock

Mâine, 8 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, eveniment cunoscut în popor și sub numele de Sfânta Maria Mică. Este o sărbătoare prăznuită de ortodocși și catolici, o zi însemnată pentru întreaga creștinătate.

Nașterea Maicii Domnului este prima sărbătoare din cursul noului an bisericesc, început de la 1 septembrie, și cea mai mare sărbătoare a toamnei. Evenimentul marchează începutul toamnei și implicit a activităților specifice de sezon precum culegerea viilor și a plantelor de leac, semănatul grâului, orzului și secarei de toamnă.

Semnificația religioasă a sărbătorii Nașterea Maicii Domnului

Nașterea Maicii Domnului este primul praznic dintre cele patru dedicate Fecioarei Maria, respectiv Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) Adormirea Maicii Domnului (15 August). Nașterea Fecioarei Maria este evenimentul considerat începutul Mântuirii Neamului Omenesc.

Nașterea Fecioarei Maria este datată între anii 19-22 î.Hr, din părinții Ioachim, tatăl, un urmaş al regelui David, și mama, Ana, fiica preotului Matthan, descendentă din familia preoţească a lui Aaron.

Pentru că nu aveau copii, și erau înaintați în vârstă, Ioachim şi Ana au început să fie ironizaţi de oameni, considerați că nu sunt binecuvântați de Domnul. Şi totuşi, Ioachim şi Ana nu s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, nici nu au renunţat la viaţa lor virtuoasă, rugându-se în continuare şi nădăjduind în bunătatea lui Dumnezeu.

Tradiţia spune că, în al cincizecilea an al căsătoriei lor, Marele Preot de la Templu a refuzat în public jertfa lor, numindu-i blestemaţi. Întristaţi, cei doi părinţi s-au îndreptat spre casa lor şi ulterior au hotărât să se retragă fiecare pentru post şi rugăciune.

Ioachim a plecat în Munte să se roage, iar Ana a rămas acasă și a început să se roage lui Dumnezeu, cu durere şi cu multe lacrimi. Îngerul Gavriil s-a arătat fiecăruia, spunându-le că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea şi că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea sa. Tot el le-a vestit că acest prunc se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale şi că va fi un "Vas ales lui Dumnezeu" (slujitor al lui Dumnezeu).

La vârsta de 3 ani, părinții au dus-o pe Fecioara Maria la Templu, pentru a crește împreună cu celelalte fecioare. Acolo a rămas până la vârsta de 15 ani. Ea a rămas orfană de la vârsta de 10 ani, deoarece Ioachim, tatăl, trece în neființă la 80 de ani, iar Ana pleacă la Domnul la vârsta de 79 de ani.

Părinții Maicii Domnului, Ioachim și Ana, sunt prăznuiți în Biserică pe 9 septembrie, după sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului.

Maica Domnului este ocrotitoarea femeilor 

Este important de subliniat faptul că, Ioachim și Ana, nu au putut avea copii foarte mulți ani, dar nu au renunțat niciodată la rugăciune, iar bunul Dumnezeu a ascultat și îndeplinit rugăciunile lor.

"Maica Domnului este protectoarea tuturor femeilor și mamelor. Este Cea care primește rugăciunile tuturor femeilor care nu au prunci, dar își doresc. Așadar, îi îndemnăm pe cei care nu au copii, dar își doresc, să nu renunțe, deoarece Dumnezeu rânduiește ca rugăciunile lor să fie ascultate. Oamenii trebuie să aibă credință, viață curată și, într-un corp curat și o minte sănătoasă, Dumnezeu zămislește cu harul său orice minune", a declarat pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București.

Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică

În fiecare an, cu ocazia sărbătorii, în mai multe zone din țară, românii respectă o serie de obiceiuri și tradiții.

„În credința populară, românii au creat multe tradiții și obiceiuri, legi ale pământului le numim noi. Sunt frumoase aceste obiceiuri, au farmecul lor, dar nu sunt legi ale credinței sau bisericii, țin mai mult de etnografie și folclor", a transmis Părintele Cazacu.

Printre cele mai urmate obiceiuri de Sfânta Maria Mică sunt:

  • Începând din această zi, se culeg viile, se bat nucii, încep târgurile de toamnă;
  • În dimineața sărbătorii se organizează slujbe și hramuri bisericești. Femeile aduc în biserică bucate pe care preotul le sfințește și le impart apoi credincioșilor, în amintirea celor trecuți în neființă;
  • Se obișnuiește să se împartă fructe de toamnă precum struguri și prune;
  • Obiceiul de Sfântă Maria Mică este ca fetele nemăritate să culeagă flori din grădină, pe care să le ducă la biserică și să le așeze pe icoane. În felul acesta, famila este protejată de boli și necazuri în tot anul.
  • Femeile însărcinate sunt protejate de Maica Domnului și, în această zi, rugăciunile pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos le sunt ascultate.
  • De asemenea, în această zi, femeile care nu pot avea copii se pot ruga pentru dezlegarea pântecelor.
  • Din 8 septembrie, se spune că păsările călătoare se pregătesc de călătoria spre țările calde.

Când se spune La mulți ani de Sfânta Maria, pe 8 septembrie sau pe 15 august?

"Spunem la mulți ani tuturor celor pe care îi iubim, cu fiecare ocazie. Chiar dacă, pe 15 august sărbătorim Adormirea Maicii Domnului, care este un eveniment trist, în esență, sărbătoarea este celebrată cu înțelepciune, iubire și milostenie pentru noi toți în întreaga lume.

Îndemnul meu este să celebrăm orice sărbătoare a Maicii Domnului prin iubire, bunătate, iertare și rugăciune. Să ne prețuim oamenii dragi, pe mamele și bunicile noastre, deoarece ele își înțeleg rolul în familie și fac tot ce le stă în putere pentru binele nostru. Să le arătăm celor dragi recunoștina noastră în fiecare zi", transmite Părintele Cazacu.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Când iese Elena Udrea din închisoare. Decizia finală a magistraților
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
Lora, mărturisiri despre nunta care se apropie cu pași repezi: „Am scăpat de stres!” Ce tradiție nu va...
Film Now
Vincent Cassel va deveni tată din nou. Iubita lui, care e mai tânără decât el cu 30 de ani, e însărcinată...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
De ce sunt atât de nocive alimentele ultraprocesate. Oamenii de știință: „Cresc riscurile de a dezvolta...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
3 milioane de vizualizări în 6 ore. Sofia Vergara, într-o rochie corset decoltată și mulată, în timp ce...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu