Foto Agerpres
„A fost o situaţie cu care România nu s-a mai întâlnit, am avut 188 de pacienţi care au venit către camerele de gardă. Se făcea un prim triaj în funcţie de leziuni, tot disceperatul nostru a distribuit pacienţii.
Triajul a fost făcut încă din ambulanţe după gravitate, număr de pacienţi şi capacitatea şi capabilitatea spitalului. Am preferat spitalele de urgenţă, ale MS, cu secţii foarte bune de terapie intensivă pentru că în acea etapă era nevoie de terapie intensivă şi care puteau combina TI cu chirurgia plastică.
Triajul nu a fost haotic, a respectat paşii. În ora respectivă au fost chemaţi de acasă după un plan. Foarte mulţi au venit voluntar, directorii de spital imediat după incident au fost toţi anunţaţi, au fost în dispozitiv din primele 20 de minute, au fost suplimentate gărzile şi aduşi oameni de acasă.
Vreau să vă spun că în paralel cu intervenţia de la UPU, era un număr foarte mare de victime.
Vorbim de o dramă umană fără precedent. E greu de gestionat şi dialogul cu aparţinătorii. Când îi spui unui om că al lui copil nu mai are şanse, e greu să mai discuţi cu el. Nu pot să vorbesc cu fiecare aparţinător în parte. Nici nu ştiu dacă e bine, pentru că nu eu gestionez cazul respectiv, ci medicul curant. S-a încercat a se oferi toate informaţiile.
Scenariile nu au putut fi demontate pentru că preocuparea spitalelor nu a fost să stea pe Facebook. Să mă întrebe cineva dacă sunt morţii ascunşi prin spitale în saci mi se pare deplasat. Sistemul sanitar trebuie să rămână în picioare şi după ce plec eu sau domnul Arafat”, a declarat ministrul Sănătăţii.