Raed Arafat a precizat că, din punctul său de vedere, cinci dintre cei șase pacienți rămași la terapie intensivă pot fi transportați cu avionul, mâine dimineață, în România. Rămân dubii în privința celei de-a șasea persoane, dar decizia va fi luată mâine dimineață. Această a șasea persoană este neidenficată, fiind, de fapt, singura persoană de la terapie intensivă care a rămas neidentificată, a precizat Raed Arafat la Digi24.
Pe drum, dar la fel de bine și în spital, nu sunt excluse complicații în cazul pacienților de la terapie intensivă, a atras atenția medicul Raed Arafat.
Secretarul de stat a precizat că în seara aceasta a făcut o nouă vizită pacienților de la terapie intensivă împreună cu ministrul Sănătății din Muntenegru, iar mâine, la ora locală 8.00-8.30 va fi făcută o nouă evaluare.
Cum vor fi transportați pacienții
Toate echipele medicale vor fi prezente la spital și vor pregăti pacienții pentru a fi transportați cu cele două avioane care vor veni din România. Este vorba despre 27 de persoane, dintre care 13-14 medici, cărora li s-ar putea alătura încă patru medici rezidenți. Sunt medici specializați pe medicină de urgență, de la spitalul Floreasca.
Personalul medical va pregăti pacient cu pacient, victimele de la terapie intensivă vor fi transportate pe saltele vacuum, astfel încât, atunci când pleacă din spital, pacienții să fie pregătiți pentru a fi „fixați” direct în avion, fără a se mai desfășura operațiuni medicale pe aeroport.
În principiu, cele două avioane vor aduce acasă 30 de români. Este vorba de 29 de victime ale accidentului de duminică (23 de răniți plus cei șase de la terapie intensivă), dar și de o alpinistă care a suferit un accident separat, care se află tot la terapie intensivă, dar care este conștientă.
Medicul Raed Arafat a detaliat cum au fost echipate cele două aeronave militare care vor veni la Podgorica după victime. Ele au fost dotate cu saltele vacuum, atele speciale și alte echipamente luate de ISU de la mașinile pentru intervenții în caz de catastrofă. Drumul de întoarcere va dura ceva mai mult de două ore.
Raed Arafat s-a declarat mulțumit de modul în care au acționat medicii din Muntenegru. Au fost cazuri complexe rezolvate la timp, au fost salvate vieți, cei de la Podgorica s-au comportat ca un spital de urgență adevărat, iar pacienții înșiși comentau că trebuie să mulțumească pentru cum au fost îngrijiți.
În ceea ce privește identificarea, Raed Arafat a subliniat eficiența și bunăvoința medicilor care au făcut toate cele 18 autopsii într-o zi, dar și faptul că au fost mobilizați consuli din țară și din țările din jur.
În opinia lui Raed Arafat, accidentul a produs atâtea victime pentru că a fost vorba despre o cădere în prăpastie, iar oamenii dintr-un autocar nu poartă centuri de siguranță.