Reporterii Digi24 i-au măsurat unui muncitor temperatura corpului cu o cameră de termoviziune şi a reieşit că avea aproape 40 de grade.
Mulţi oameni ignoră temperaturile ridicate şi nu îşi iau nici măcar reguli de protecţie elementare.
Un muncitor suportă o temperatură de peste 40 de grade la nivelul capului. Pe un alt şantier, asfaltul are peste 50 de grade şi degajă valuri de căldură.
Nici dacă vor să se răcorească, muncitorii nu au prea reuşesc. Au pus la umbră un butoi cu apă, însă aceasta are aproape 25 de grade, cu 10 mai mult decât are apa din fântâna arteziană din apropriere.
„Consumul de lichide este reocmandat în cantități mai mari decât de obicei, iar tipul de lichide trebuie să fie non-alcoolic”, explică Diana Cimpoeșu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon”.
Pe perioada caniculei, angajatorii trebuie să le asigure muncitorilor echipament de protecţie, pauze mai dese şi apă potabilă. Amenzile pentru cei care nu respectă aceste reguli sunt cuprinse între 5 şi 10 mii de lei.
„Dacă temperatura este extraordinar de mare și dacă capacitatea lucrătorilor este depășită, atunci ar trebui oprit lucrul”, spune George Tanasievici, purtătorul de cuvânt al ITM Iași.
Camera de termoviziune devine inutilă în pieţe, unde este evident că ouăle, carnea sau lactatele ţinute pe tarabă îi pun în pericol pe cei care le cumpără.
„În general riscul este de toxinfecţie alimentare”, afirmă Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt al DSP Galaţi.
Comercianţii sunt obligaţi să ţină marfa la temperaturi curprinse între două şi opt grade, sub ameninţarea unor amenzi cuprinse între 2.000 şi 20.000 de lei.