Moşierii Academiei. Metodele prin care Dan Voiculescu a jonglat cu terenurile statului

Data publicării:
teren

Varianta 1: terenuri trecute de la Academia Română în arendă firmei controlate de Dan Voiculescu. S-a întâmplat în comuna Topalu, judeţul Constanţa. Din cele peste 400 de hectare deţinute de instituţie acolo, doar 130 erau într-o zonă mai bună. Coincincidenţă sau nu sunt chiar cele arendate de omul de afaceri. În rest, totul este în paragină.

„În 2006, domnul academician Bogdan Alexandru a venit la mine cu titlul de proprietar al acestui pământ. Nu i-a convenit că e un pământ slab. Demersurile pe care le-a făcut pe lângă Comisia judeţeană de fond funciar (...) am înţeles că ar fi găsit să ia pământ în altă parte şi să renunţe la comuna Topalu”, a spus Gheorghe Murat, primarul din Topalu.

Planul iniţial era ca pe terenurile Academiei Române să fie ridicat un parc eolian din fonduri europene, doar că proiectul nu s-a concretizat niciodată, astfel că, în acest moment terenurile Academiei Române sunt lăsate de izbelişte.

Contractele de arendă suspecte semnate de compania fondată de Dan Voiculescu şi Academia Română i-au adus deja fostului director al Fundaţiei Patrimoniu din cadrul Academiei, Bogdan Alexandru, un dosar penal.

În perioada 2004-2009, acesta a semnat contracte de arendă pe bandă rulantă cu 20 de companii. Prejudiciul: 10 milioane de euro. Academia Română era condusă pe atunci de Ionel Haiduc. Care spune că nu controla ce se întâmplă: „(Au fost constatate ilegalităţi?) Nu aş spune ilegalităţi, ci imperfecţiuni. (Legat de atribuirea unor contracte cu sume mai mici decât ar fi trebuit în mod normal, care au prejudiciat Academia Română?) Da, da, da. Firma Grivco era una dintre multe altele, vreo 12 sau câte era care aveau arendări pe Academia Română”.

Un audit dispus de conducerea instituţiei abia în 2010 a scos la iveală neregulile. Acesta ar fi fost motivul schimbării din funcţie al lui Bogdan Alexandru, spune Ionel Haiduc.

Varianta 2. Procurorii au descoperit-o în judeţul Călăraşi. Comuna Perişoru. Terenurile Administraţiei Domeniilor Statului au fost cedate Academiei Române, care, surprinzător sau nu, le-a dat mai departe unor firme din grupul Grivco. 2.000 de hectare. Care făceau parte dintr-un lot de 2.600 de hectare ce erau administrate de Staţiunea de Cercetare- Dezvoltare Agricolă Mărculeşti.

Transferul celor de 200 de hectare, care aveau inclusiv sisteme de irigaţie, de la ADS către firma deţinută de familia Voiculescu, Grivgo Agro, devenită Ulterior Agro Seed Muntenia, prin intermediul Academiei Române, a fost făcut în 2007.

„Academia Română A solicitat, nu numai la stațiune la Mărculești, pe unde a fost teren liber (....) și a obținut ceea ce spunea legea. Deci nu a făcut nicio ilegalitate. Au cerut, au fost puși în posesie și după aceea, mai departe, că a luat Grivco de la ei, putea să ia oricine”, spune Dumitru Tudoran, director al Staţiunii de cercetare - dezvoltare Mărculeşti.

Procurorii anticorupţie spun că afacerea a fost una ilegală perfectată de acelaşi academician Alexandru Bogdan, fost preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu. Pe de-o parte, firmele lui Dan Voiculescu nu ar fi plătit arenda.. În schimb, au încasat subvenţii de peste 230.000 de euro pentru exploatarea terenului.

Cea de-a treia variantă e cea prin care omul de afaceri ar fi pus mâna pe terenurile statului. În comuna Băneasa, judeţul Giurgiu. De această dată, firmele controlate de omul de afaceri primeau direct de la ADS terenul. Au arendat 2500 de hectare. Arenda nu a fost însă plătită de Grivco SA, ca atare societatea a fost dată în judecată de Administraţia Domeniile Statului.

Ca să rămână totuşi cu terenul în administrare a înfiinţat o nouă firmă, a cerut şi a redevenit arendaş. Pentru aceste terenuri a luat 500.000 de euro subvenţie de la stat în ultimii doi ani.

Digi24 i-a solicitat un răspuns lui Dan Voiculescu cu privire la terenurile pe care Academia Română le-a dat în arendă unor societăţi la care acţionar este grupul Grivco. Omul de afaceri a refuzat să dea detalii. A făcut o singură precizare: nu are niciun fel de relaţie contractuală cu Academia Română.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Statuia din Cismigiu care ”plange” de 100 de ani. E a unei fete care a murit la 21 de ani...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri despre căsnicia cu Bono: „Am fost prinsă într-un mariaj lipsit de iubire!” Recunoaște că a...
Film Now
Sharon Stone și Kevin Costner au flirtat fără rețineri la o gală, după ce ea l-a apărat în timpul divorțului...
Adevarul
Testul simplu care identifică pacienții cu afecțiuni neurologice, inclusiv Alzheimer
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
masina-de-politie-in-urmarire
Accident mortal în București: O femeie de 52 de ani a murit lovită de o maşină în timp ce traversa strada
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Denzel Washington, despre trecutul îmbibat în alcool: "Am făcut mult rău corpului". Obișnuia să bea două...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...