Fănică Macu macină porumb și grâu la mori de peste 40 de ani. A moștenit obiceiul de la socrul său și-l va transmite mai departe copiilor. Deși nu credea că după viitură morile vor mai putea fi folosite, acum se bucură când vede făina proaspăt măcinată. „Dacă nu ne ajuta cineva, cum să putem? Așa...s-au făcut, sunt toate la locul lor”, spune bărbatul.
Viitura a venit toamna trecută, iar apele au distrus tot în cale. Nicio moară nu a mai fost funcțională, iar două au fost complet luate de valuri.
Una dintre morile cele mai afectate de viitura din toamna anului trecut a fost "Îndărătnica dintre râuri". Aceasta a fost reconstruită din temelii, iar în câteva săptămâni va fi și funcțională.
Toate morile au fost reparate, iar cele două luate de ape au fost refăcute de la zero, păstrând tehnica străveche. Acum, nouă sunt funcționale, iar pentru restul se așteaptă creșterea debitului pârâului pentru a putea fi montată piatra de moară.
Guvernul a alocat, prin Compania Națională de Investiții, aproape 200.000 de lei, iar firma care s-a ocupat de lucrări a consolidat malurile pârâului și a adâncit albia. În acest mod, riscul ca o nouă viitură să distrugă morile este mult mai mic.
„S-au făcut cele două canale care au fost distruse în totalitate, pe partea stângă a localității, pe o lungime de 130 de metri, și pe partea dreaptă, pe o lungime de 40 de metri. S-au refăcut barajele, din cinci, patru sunt terminate”, spune Ilie Imbrescu, primarul localității Eftimie-Murgu, din judeţul Caraș-Severin.
Peste o mie de turiști au vizitat morile numai în această lună. Autoritățile locale speră ca în acest an numărul vizitatorilor să se dubleze față de 2014.