Monumente istorice, lăsate în paragină. După ce timpul le distruge, proprietarii construiesc blocuri sau clădiri de birouri

Data publicării:
casa ruine visarion

Strada Visarion nr. 8. Un loc din mijlocul Capitalei, emblematic pentru starea clădirilor istorice din România. În vremuri mai bune, aici se ridica o casă monument - cu ferestre mari, camere înalte, stucaturi elaborate şi o curte spaţioasă. Astăzi, aceeaşi casă este complet distrusă. A fost furată, bucată cu bucată. Proprietarii cer acum Primăriei construirea unei noi clădiri în locul celei vechi.

După 10 ani în care a fost lăsată în paragină, din clădirea construită după planurile arhitectului Ion Berindeni nu a mai rămas decât un zid. Proprietarul vrea ca în locul superbei case să apară un bloc de 5 etaje. A solicitat aprobare din partea Primăriei Capitalei, dar comisiile tehnice nu au fost de acord, cel puțin deocamdată.

Deşi proprietarii aveau obligaţia, potrivit legii, să asigure paza clădirii, nu au facut-o. Astfel, clădirea a fost demolată cărămidă cu cărămidă. Mai multe organizaţii neguvernamentale au adus la cunoştinţa autorităţilor starea deplorabilă în care se afla casa, dar nimeni nu a luat nici o masură concretă să o protejeze. Acum, aceleaşi organizaţii fac o ultimă încercare de a salva casa, dar şi intreaga zonă.

„Am făcut o plângere penală la finalul lunii ianuarie 2014 pentru distrugerea unei clădiri care face parte dintr-un ansamblu-monument istoric, anasamblul Lascăr Catargiu”, spune Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Ceee ce se întâmplă pe strada Visarion nu este unic. Proprietarii clădirilor istorice aflate într-o stare avansată de degradare preferă să aştepte distrugerea lor, decât să investească bani în refacere. În aceeaşi situaţie sunt zeci de alte clădiri. Fie o inundaţie, fie un incendiu le grăbeşte finalul.

Potrivit legii, clădirile istorice nu pot fi demolate, iar Ministerul Culturii, Inspecţia de Stat în Construcţii, Primăria Capitalei și primăria de sector sunt instituţiie care ar fi trebuit să împiedice distrugerea lor. Proprietarii care susțin că nu își pot permite să le repare pot construi altceva, mai profitabil, după dispariția naturală a acestor clădiri, prin simpla scurgere a timpului.

În străinătate, legile sunt mult mai stricte. Dacă nu se îngrijesc de astfel de monumente arhitectonice, proprietarii sunt amendaţi şi chiar expropriaţi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”