Sculptate în bronz şi cu o suprafaţă de peste 65 de metri pătraţi, basoreliefurile ar fi trebuit să completeze monumentul. Un proiect măreţ, dar care nu a mai fost realizat pentru că era prea scump. Cel puţin asta reiese din corespondeţa dintre autorităţile din Covasna şi cele din Bucureşti, între anii 1977 - 1978.
„Într-o adresă este solicitată reanalizarea cantităţii de bronz necesare constituirii basoreliefurilor care era de 30,5 tone", spune Marius Stoica, şeful Biroului Judeţean Covasna din cadrul Arhivelor Naţionale.
Statuia ostaşului român a fost inaugurată în 1974 chiar de Nicolae Ceauşescu.
La îndemnul lui Nicolae Ceauşescu trebuiau să fie două basoreliefuri cu scene din istoria României, iar pe zidul de la baza complexului trebuia să fie un alt basorelief, din bronz, cu scene muncitoreşti din Republica Socialistă România.
În banii de atunci, lucrarea ar fi costat peste 5 milioane de lei - preţul a aproximativ 75 de automobile Dacia.
Autorităţile au aflat că monumentul nu a fost terminat atunci când Prefectura Covasna a cerut de la Arhivele Naţionale documentele originale.
„Va trebui să analizăm să vedem un pic acele basoreliefuri. Vom lua o decizie să vedem în ce măsură, ce înseamnă ca şi costuri”, a declarat Marius Popica, prefectul județului Covasna.
Localnicii nici nu şi-au dat seama că proiectul e neterminat.
„Sunt de 22 de ani în judeţul ăsta dar n-am fost niciodată atent la ea, sincer”, spune unul dintre ei.
„Vi se pare când vă uitaţi la ea, că ar lipsi ceva?” „Nu”, este răspunsul.
„E în curs de finalizare şi renovare...dacă vă uitați la ea vi se pare că lipsește ceva? Nu!"
Procedurile privind reabilitarea monumentului au fost demarate, iar Primăria Sfântu Gheorghe a şi alocat o parte din bani necesari.