Monica Macovei, protest la adresa lui Jean-Claude Juncker faţă de declaraţiile acestuia privind relaţia României cu Rusia

Data publicării:
4 MACOVEI - STANGA - TB INVERSATA

 

Nu am văzut nicio reacție fermă atunci când Vladimir Putin a afirmat că armata rusă poate ajunge în câteva ore la București, capitala unui stat membru al Uniunii Europene”, precizează Monica Macovei.

Protestul semnat de europarlamentarul Monica Macovei şi întrebările adresate, în scris, preşedintelui Comisiei Europene

„Domnule Jean-Claude Juncker,

Credeţi că se pot anula 50 de ani de comunism şi de dictatură cu o cariocă prin care să redesenaţi Europa? Suveranitatea este un drept pe care ni l-am câştigat şi nu vom mai permite ca istoria să se repete.

Protestez faţă de declaraţia inacceptabilă privind apropierea Uniunii Europene de Rusia, pe care aţi făcut-o la Passau, pe 8 octombrie 2015. Protestez în calitate de deputat din România în Parlamentul European şi reprezentant al electoratului român.

Aţi menţionat în discursul dumneavoastră fisurile existente în solidaritatea europeană şi faptul că nu suntem suficient de mândri de Europa. Or dumneavoastră aţi făcut exact invers şi aţi adâncit aceste fisuri prin declaraţii care angajează statele din fostul bloc comunist într-o logodnă forţată cu dictatura şi încălcarea flagrantă a drepturilor omului. Rusia este o dictatură ale cărei acţiuni se măsoară şi astăzi prin pierderi de vieţi omeneşti şi încălcarea valorilor care ţin de însăşi esenţa Uniunii Europene.

Nu am văzut nicio reacţie fermă atunci când Vladimir Putin a afirmat că armata rusă poate ajunge în câteva ore la Bucureşti, capitala unui stat membru al Uniunii Europene.

Dacă sunteţi, aşa cum afirmaţi, un „copil al Războiului Rece”, atunci ar trebui să ştiţi la fel de bine ca noi, domnule Juncker, că cetăţenii României au trăit sub dictatură zeci de ani şi că graniţele Europei, de care acum nu sunteţi destul de  mândru, au fost DESENATE CU O CARIOCĂ CE A UCIS VIEŢI ŞI A MUTILAT DESTINE, LĂSÂND URME GROASE ÎN CONŞTIINŢA NAŢIONALĂ. Vă reamintim că acea cariocă a plasat România 90% sub influenţă rusă.

Vă întreb din nou: credeţi că se pot anula 50 de ani de comunism şi de dictatură? Cum se poate realiza, în mod concret şi mai ales transparent, un parteneriat cu cei responsabili pentru această parte neagră a istoriei României şi a celorlalte state europene, aflate până nu demult sub influenţa Rusiei? Suveranitatea este un drept pe care ni l-am câştigat. Suzeranitatea este ceva ce Rusia a pierdut în mod iremediabil şi nu vom mai permite în niciun context şi la niciun nivel de negociere ca istoria să se repete.

Se discută despre soarta Europei şi a României, în spatele uşilor închise, cel puţin de când au început atacurile Rusiei în Ucraina şi în Crimeea. NU ACCEPT NICIUN COMPROMIS CARE SĂ SCOATĂ ROMÂNIA LA MEZAT. Istoric, am trecut o dată prin asta şi nu mai vrem niciodată, noi rămânem liberi. Fiecare stat membru al Uniunii trebuie să fie şi să se simtă în mod egal ocrotit şi respectat.

Aveţi dreptate, nu este „sexy” să încerci să construieşti o „relaţie mai bună” cu Rusia. E ca şi cum ai încerca să faci din Siberia deportaţilor o destinaţie turistică şi să foloseşti cuvântul „sexy” în reclama de prezentare. Cetăţenii români care au supravieţuit lagărelor de muncă, închisorilor comuniste şi opresiunii pot depune mărturie. Şi urmaşii celor care au murit”.

Întrebările adresate de Monica Macovei președintelui Comisiei Europene

„Domnule preşedinte Juncker, aţi afirmat în discursul dumneavoastră, la Passau, pe 8 octombrie 2015, că Uniunea Europeană trebuie să aibă „a more appropriate relationship with Russia”. Nu ştim ce înseamnă acest lucru şi nu accept niciun fel de compromis care să scoată România la mezat.

Istoric, am trecut o dată prin asta şi nu mai vrem, noi rămânem liberi. Fiecare stat membru al Uniunii trebuie să fie în mod egal ocrotit şi respectat.

1.Vă rog să explicaţi sintagma „more appropriate relationship”. Trebuie să facem eforturi pentru o relaţie „mai bună” sau „adecvată” cu Rusia? „Mai bună” şi „adecvată” nu înseamnă acelaşi lucru. Adecvat este să privim lucrurile aşa cum sunt: Rusia este o dictatură ale cărei acţiuni se măsoară şi

astăzi prin pierderi de vieţi omeneşti şi încălcarea drepturilor omului.

2.Cum se poate realiza, în mod concret şi mai ales transparent, un parteneriat cu Rusia care încalcă flagrant şi veritabil valorile care ţin de însăşi esenţa Uniunii Europene?”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Motivul pentru care Selena Gomez are o relație publică cu Benny Blanco: „Când le dai ce vor, oamenii nu mai...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
medic de familie in cabinet
Condiţiile în care românii beneficiază de servicii de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...