Moise Guran: „Suntem la începutul unui scandal uriaș”
Jurnalistul a amintit subiectele zilei de marți, aparent fără legătură între ele: dimineață, șefa DNA făcut o declarație legată nu numai de faptul că SIE nu a trimis nicio informare legată de corupție în ultimii trei ani. Apoi, în Parlament a fost respinsă ordonanța de Guvern privind interceptările, iar Comisia Juridică din Senat a adoptat modificarea legii ANI prin care aleșii incompatibili au liber la alte funcții publice. În același timp, DNA îl trimitea în judecată pe miliardarul Ioan Niculae, „un om cu mari legături cu serviciile de informații românești, a făcut parte și din fosta Securitate”. După-amiază, au existat tensiunile dintre Palatul Cotroceni, iar pe seară a venit răspunsul SIE la acuzațiile șefei DNA.
Citiți DNA vs SIE | Cine este omul de afaceri de la care a pornit conflictul
Mai precis, DNA a pus sechestru pe două case ale lui Horia Simu, ambele case în staţiunea franceză Saint Tropez. Pe una dintre ele a plătit 3,55 milioane de euro, pe alta 3,2 milioane de euro, potrivit unui răspuns al DNA pentru România Curată. Procurorii susţin că aceste imobile de lux au fost cumpărate din banii primiţi ilegal ca despăgubiri de la ANRP.
„Doamna Kovesi transmite mesajul în felul următor: nu e opțional, este obligatoriu să sesizezi DNA dacă ai informații, că asta face SIE, nu adună probe, procurorii adună probe. Și de acolo zice doamna Kovesi că se îndoiește că ei nu au știut nimic despre nimic”, a spus Moise Guran.
„Între timp, se mai întâmplau niște lucruri. V-am avertizat acum ceva timp când a apărut povestea cu DIPI cred că era domnul Gheorghe, fusese la SRI și i-a luat DNA pe toți pentru că au făcut nu știu ce cu fondurile operative. Între timp, Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, s-a dus și el la prelungirea mandatului pentru spionii israelieni. Și acum te întrebi, n-are o legătură cu spionarea? Cu spionii ăia o fi vreo legătură? La vremea respectivă am scris pe biziday.ro că lipsește ceva din tabloul ăsta. Lipsește SIE”, a adăugat jurnalistul.
Citiți DIICOT are indicii despre cine a comandat spionarea șefei DNA
„Domnul Horodniceanu are problema asta, cam confirmă lucrurile. Și atunci când a fost povestea cu spionii l-au sunat cei de la RISE Project să-l întrebe cum e cu spionii. Eu am înțeles că dacă are contractul Black Cube îl depune la instanță”, a mai spus Moise Guran.
„În timpul ăsta, DNA punea pe site probabil unul dintre cele mai grele și mai grave cazuri descoperite în ultimii ani: trimiterea în judecată a omului de afaceri Ioan Niculae. Este vorba despre un om de afaceri care ilustrează al naibii de bine toată povestea asta cu: fost spion, a lucrat în departamentul securității statului și a lucrat la Comerț Exterior. După Revoluția a fost extrem de ajutat să se îmbogățească, poate o avea un fler extraordinar pe care eu nu l-am dibuit, nu mi s-a părut un geniu. La un moment dat omul s-a apucat să învârtă niște șpăgi, a și fost condamnat pentru povestea cu Geoană și campania electorală. Acum DNA îl dovedește și cu o afacere prin care nu numai că dorea să obțină 600 de milioane de euro, dar riscul cel mai mare era să-l plătim noi, printr-o hotărâre de Guvern”, a spus realizatorul Biziday.
Citiți Milionarul Ioan Niculae, trimis în judecată
Dosarul în în care au fost trimiși Ioan Nicuale, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, şi doi dintre directorii firmei conduse de milionar vizează tranzacţii financiare ilegale, dar şi mituirea unor persoane cu influenţă pentru promovarea unei hotărâri de guvern prin care să fie acordate facilităţi fiscale companiei milionarului, privind subvenţionarea de îngraşăminte chimice. Procurorii spun că o astfel de măsură ar fi adus un beneficiu de 600 de milioane de euro companiei Interagro, iar României riscul unei sancţiuni aplicate de Comisia Europeană prin procedura de infringement.
„Ce nu se potrivește aici? Suma! Sechestrul pentru Ioan Niculae fiind de doar 11 milioane de lei. Este dificil să-i găsești prin străinătate... Suspectul de serviciu se potrivea perfect pe povestea denunțată de Kovesi, avea și profilul perfect, legături cu servicii secrete, finanțator pe la toate partidele. Nu bate cu suma asta! Al doilea suspect a fost cel mai sechestrat suspect din istoria DNA: Dan Adamescu, despre care au existat foarte multe povești, că a fost un acoperit al fostului departament al securității statului. După modelul Niculae, a luat și el o parte din ADAS. DNA l-a oropsit cu 850 de milioane de lei, dar la Adamescu banii sunt de recuperat, nu ca la niculae, că nu a mai intrat în vigoare ordonanța respectivă. De aici și sechestrele. Am găsit în presă că și Adamescu ar avea pe la Monaco niște apartamente sechestrate, de vreo 5,4 milioane de euro. Iar s-ar potrivi subiectul dar nu se potrivește predicatul. Și a venit seara și de fapt subiectul este Horia Simu”, a adăugat Moise Guran.
DNA a pus sechestru pe două case ale lui Horia Simu, ambele case în staţiunea franceză Saint Tropez. Pe una dintre ele a plătit 3,55 milioane de euro, pe alta 3,2 milioane de euro. Procurorii susţin că aceste imobile de lux au fost cumpărate din banii primiţi ilegal ca despăgubiri de la ANRP.
„De aici au început să bipăie tot felul de beculețe în capul meu. Horia Simu fiind de modă mai nouă, a fost bancher, a lucrat într-o bancă internațională, a izbucnit afacerea cuprului... pe vremea lu Băsescu era chestiunea asta. Și niște nervi, și niște presiuni. Povestea Cosmin Gușă cum îl oropsea Băsescu la telefoane că să nu mai zică Rareș Bogdan la televizor de afacerile lor, de parcă ăla știa despre ce vorbește. Niște ani mai târziu, după ce a plecat Băsescu și au început să cadă lucrurile... zic aproximativ 20 de milioane de euro sechestru, pentru că el este în afacerea ANRP, cu mafiile alea încâlcite de au făcut pop-up după ce au dibuit pe unii dintre ei, de fapt după ce a căzut rețeaua din jurul Elenei Udrea și Dorin Cocoș. După aceea au început ei să se pârască între ei și s-a ajuns la Horia Simu, căruia i-au sechestrat ce i-au găsit. Dar în afară de două case, DNA a găsit o pagubă de vreo 70 de milioane de euro. Omul e foarte bogat, dar nu-l găsești cu una cu două, pentru că nu-și ține banii prin România și ai avea poate nevoie de niște spioni pe undeva”, a subliniat Moise Guran.
„Am înțeles subiectul predicatului de 6,7 milioane de euro din declarația doamnei Codruța Kovesi și atunci am început să fac corelațiile. Din rețeaua cu ANRP mai face parte și Alina Bica și mai erau niște informații și, aici intru pe teren speculativ, mai era o poză cu Alina Bica și consilierul prezidențial Daniel Moldoveanu... legătura cu zona de informații este făcută de faprt de fostul șef al Comunității de informații din România, care era și consilierul de atunci al președintelui Traian Băsescu. Și de acolo lucrurile încep să se lege între ele. Dacă DNA, mergând pe acest fir, a ajuns la SIE, atunci brusc avem dintr-o dată revelația unui scandal ce se profilează. Poveștile cu bani mulți și cu corupție sunt esențiale pentru națiunea noastră”, a mai spus Moise Guran.
Mai departe, jurnalistul a comentat comunicatul SIE venit ca reacție la declarația șefei DNA. „Asta cu monitorizarea cetățenilor străini... pe bune?! Tocmai v-am arătat niște cetățeni români și străini care au tot plimbat bani prin afara țării și ar fi trebuit monitorizați de cineva. De cine? De Poliție, zice comunicatul SIE”, a spus Moise Guran.
Jurnalistul amintește de declarația șefei DNA, care spun că serviciile trebuie să informeze DNA când au informații cu privire la fapte de corupție. „Asta este dezbatere? Ăsta este un război și abia începe. De aici încolo trecem în sfera politică, care dă legile cu care funcționează parchetele, apoi , când vorbim de controlul serviciilor, mai că nu ne ia pe toți râsul”, a punctat jurnalistul.
„Parlamentul începe să pară a fi o agendă. Suntem pe ultima sută de metri și par să aibă o agendă: să-și facă scăpați bănuții”, a spus Moise Guran.
Urmăriți comentariul integral în materialul video de mai sus.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News