Moise Guran scrie pe biziday.ro că „nimic nu îl poate împiedica pe domnul Piedone să candideze şi chiar să câştige, întrebarea este dacă acesta va scăpa sau nu necondamnat de Justiţie.”
„Piedone este doar un colţ de oglindă dintr-o bătălie mai mare, purtată pe toate liniile, dar purtată în subteranele politicii. Pentru că mulţi vor să scape o dată cu Piedone, vă propun să aducem bătălia la suprafaţă şi să o transformăm democratic în dezbatere publică. Nimic nu ne oferă o ocazie mai bună pentru asta decât o campanie electorală”, mai scrie realizatorul emisiunii Biziday.
Jurnalistul amintește că în raportul DNA pe anul 2015 peste 600 dintre cele 1.400 de infracţiuni trimise în judecată sunt abuzuri în serviciu. „Alte sute sunt în decurs de cercetare şi, între timp, se încearcă prin mai multe căi dezincriminarea acesteia. Pe de o parte, numeroase VIP-uri ajunse pe la DNA au ridicat excepţia de neconstituţionalitate şi se pare că CCR chiar va lua urgent în discuţie aceste excepţii. Dacă trece una, e suficient ca să şteargă cu buretele cam jumătate din activitatea DNA. Sediul materiei este infracţiunea de abuz în serviciu”, subliniează Moise Guran.
„Un al doilea plan al bătăliei pare a se insinua, nu-mi dau seama cum, dar am o bănuială, în intenţia Guvernului Cioloş de reformă a funcţiei publice. Sub pretextul că funcţionarii nu mai fac nimic, nici chiar ceea ce ar trebui, de frica DNA-ului, premierul şi-a manifestat intenţia de a preciza mai clar ce este şi ce nu este abuz în serviciu”, mai scrie jurnalistul.
„Mi-e şi frică să mă gândesc cum îşi vor freca partidele palmele la gândul că vor trebui doar să descrie în lege faptele celor deja picaţi… cum ar fi intenţia lui Orban de a lua bani de la un om de afaceri pentru a-şi plăti campania, sau cea a Olguţei Vasilescu de a zugrăvi blocurile din Craiova pe banii firmelor cliente ale primăriei, sau, da, autorizarea Clubului Colectiv de către Primăria Sectorului 4… E atât de simplu să goleşti de conţinut o lege penală printr-o modificare a unei legi organice care reglementează administraţia… trebuie doar ca aceasta să fie suficient de permisivă şi… gata! Fapta nu mai există, legea administrativă prevede doar pentru viitor, dar cea penală mai favorabilă e retroactivă. Scapă şi Udrea, şi Bunea Stancu, Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Gabriel Oprea, Onţanu, Alina Bica şi toţi şmecherii care au tras sforile în marile retrocedări… Să vă explic puţin mecanismul…”, adaugă Moise Guran.
Citiți continuarea pe biziday.ro.