Foto: pnc.gob.sv
Potrivit Poliţiei Civile Naţionale din El Salvador, citată de presa locală, primele cercetări arată că mai mulţi bărbaţi au intrat în locuinţa consulului onorific al României în această ţară fără a forţa uşile.
Poliţiştii cred că atacatorii erau persoane cunoscute consulului sau aveau copii ale cheilor de la locuință. Deocamdată nu este cunoscut numărul exact al atacatorilor, însă este cert că erau mai multe persoane. După ce l-au ucis pe consul, atacatorii au fugit cu maşina Consulatului, pe care au abandonat-o în apropierea locuinţei bărbatului.
Conform presei locale, la locuinţa consulului lucrau şase persoane, dar niciuna nu era în imobil la momentul atacului, însă acestea vor fi audiate oricum.
Poliţia a anunţat că nu exclude nicio ipoteză, dar principala variantă este cea a unui jaf, având în vedere că acesta era om de afaceri.
Consulul onorific al României în El Salvador, Ricardo Emanuel Salume Barake, avea 71 de ani şi a fost ucis prin strangulare. El a fost găsit legat şi cu un căluş în gură în casa sa, într-o zonă bogată a capitalei El Salvador.
Ministerul de Externe din El Salvador a precizat că Salume, un cetăţean salvadorian, era singurul reprezentant diplomatic al României în această ţară. Ambasada României din Mexic a confirmat acest lucru.
Consulul onorific poate avea cetăţenia statului care îl numeşte, a statului de reşedinţă sau cetăţenia unui stat terţ. De obicei, consilii onorifici nu sunt diplomaţi de carieră şi nu remuneraţi pentru activitatea depusă, în multe cazuri fiind oameni de afaceri sau personalităţi ale comunităţii în care îşi desfăşoară activitatea. Ei reprezintă interesele statului care i-a numit în mediile în care îşi desfăşoară activitatea. Înfiinţarea consulatelor onorifice şi numirea consulilor onoriofici au loc cu acordul ţării în care urmează să funcţioneze.