25 de mituri moderne au fost demontate de profesori universitari şi oameni de afaceri, reuniţi la cea de a șasea ediţie a conferinţelor TED de la Cluj-Napoca.
„Această ediție este axată pe miturile pe care dorim să le invalidăm și încercăm să le invalidăm, dar prin a demonstra modul prin care lucrurile ar trebui să se întâmple altfel”, spune Cristian Dascălu, organizator.
Profesor al Facultăţii de Psihologie și Științe ale Educației din Cluj-Napoca, Andrei Miu le-a explicat celor 800 de participanți că munca eficientă nu are nicio legătură cu îndeplinirea mai multor sarcini în acelaşi timp.
„Pierzi timp pentru că practic ce faci e să amâni sarcina pe care o ai de făcut, ești mai stresat, ai nivelul de furie mai mare, ai tensiune arterială mai mare, nu mai ai răbdare”, spune el.
„În primul rând să zicem că nu voi mai fi atât de multitasking pentru că am învățat că asta pe timp lung duce la diferite deficiențe. Probabil că voi fi mai atentă cum învăț și cum selectez informație”, spune o participantă.
TED - adică Technology, Entertainment, Design - este un concept plecat din Statele Unite. Presupune organizarea de conferinţe în care specialiştii dintr-un anumit domeniu îşi pot împărtăşi cunoştinţele. Nu există limite de participare, în afara pasiunii şi a dorinţei de a afla lucruri interesante. La Cluj-Napoca, astfel de întâlniri se organizează din 2010. La ediţia actuală, participanții au putut afla și cum pot folosi o imprimantă 3D.
„Arhitecții folosesc așa ceva când vor să construiască o machetă ori anumite piese la o scară mai mică”, explică Ana-Maria Radu, reprezentat.
Bill Clinton, Bill Gates și Bono au fost printre primii care au vorbit la conferinţele TED din Statele Unite şi au ajutat la răspândirea conceptului în toată lumea.